Članak

Perišić i Zoranović: Žene smještene u crkveni dom

8. Februara 2017.13:34
U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Rogatice, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je, po molbi prijatelja, išao u crkveni dom u naselju Gračanica, gdje su bile smještene žene koje je on poznavao.

Slavko Lubarda je živio u naselju Gračanica (općina Rogatica) i bio je odbornik u Skupštini općine. Govoreći o ratnim sukobima, kazao je da su počela granatiranja po naselju, te da je sedam dana prije paljenja muslimanskih kuća otišao u Donje Polje.

“Bio sam oslobođen vojske. Bio sam u Donjem Polju kada se 19. juna 1992. godine čula pucnjava iz pravca crkve. Vidio sam da je neki napad, da se nešto dešava”, ispričao je svjedok i dodao da je tog dana poginuo njegov sestrić, kao i još nekoliko osoba srpske nacionalnosti.

On se prisjetio dana kada je na molbu prijatelja Miroslava Ikonića otišao u crkveni dom u Gračanici, gdje su bile smještene žene. Pojasnio je da je Ikonić oženjen muslimankom i da je njena majka tamo bila zatvorena.

U domu je, kako je rekao, zatekao dosta žena koje je poznavao iz naselja i koje su mu ispričale da ih je vojska tu dovela.

“Svojoj kući u Gračanici nisam se mogao vratiti u tom periodu. Kada sam osjetio da nema više muslimana, mogao sam se vratiti. Moglo se doći do crkve, sve je bio rizik. Gračanica je sva bila popaljena, sve od zgrade ‘Tekija’ do trafostanice”, izjavio je Lubarda.

Posvjedočio je da je jedne prilike otišao kući kako bi se presvukao, te je kod kuća porodica Garagić i Huremović vidio kako sinovi komšije Pašića iskopavaju jamu, te da vuku tijelo. Također je, kako je kazao, u blizini vidio tamnu fleku od krvi te tragove garderobe.

“Ne znam šta je bilo s porodicom Sijerčić. Vjerovatno su doživjeli sudbinu kao svi ostali… pa eto, ubijeni”, naveo je Lubarda.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, on je rekao da su muslimani držali stražu u Gračanici, te da su bili naoružani. Dodao je da je nekoliko dana prije odlaska od kuće dobijao telefonske prijetnje.

On je svjedočio na suđenju Božidaru Perišiću i Vinku Zoranoviću. Perišić je optužen da je 19. juna 1992. civile bošnjačke nacionalnosti u naseljima Gračanica i Rudo istjerivao iz domova, nakon čega je pojedine fizički i psihički maltretirao i hapsio.

Sa Zoranovićem mu je na teret stavljeno da su od maja 1992. do kraja 1993. godine vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice, učestvujući u ubistvima, silovanjima i nezakonitim zatvaranjima.

Perišiću se sudi kao nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), a Vinku Zoranoviću kao bivšem pripadniku Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Rogatici.

Suđenje se nastavlja 15. februara.

Emina Dizdarević Tahmiščija