Članak

Andabak: Zbunjujući svjedoci Odbrane

8. Februara 2017.16:29
Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu Zdenku Andabaku za zločin počinjen u livanjskom selu Grborezi 1993. godine.

Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo da je Andabak rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio. Ne teret mu je stavljeno i fizičko zlostavljanje jednog civila.

Tužilac Vladimir Simović je rekao da je Tužilaštvo predočilo dovoljno dokaza da je na području Livna postojao oružani sukob između Armije BiH (ABIH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i da su žrtve bili civili i da nisu pružale otpor.

Simović je također ocijenio da je dokazano da je optuženi radnje počinio kao pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

“Tužilaštvo je putem svjedoka dokazalo da je optuženi uživao veliki autoritet među pripadnicima HVO-a”, rekao je Simović.

On je dodao da su svjedoci potvrdili da je optuženi imao kontrolu i rukovodio akcijom razoružavanja bošnjačkog stanovništva u selima Guber, Komorani i Grborezi.

Osvrćući se na iskaze svjedoka Tužilaštva, Simović je istakao iskaz oštećenog S-1, za čije fizičko zlostavljanje je optužen Andabak. S-1 je, prema Tužilaštvu, u cijelosti ostao kod iskaza iz istrage.

S-1 je, kako je kazao tužilac, potvrdio da je optuženi ispalio dva hica u glavu jedom od oštećenih, te da ga je Andabak fizički zlostavljao. Simović je dodao i da su iskazi S-1 i S-2 jasni i međusobno podudarni.

“U cilju izbjegavanja krivice, Odbrana je pozivala svjedoke na okolnosti svojstva i uloge optuženog”, kazao je Simović, dodavši da su oni bili “usmjereni na stvaranje zabune”. On je istakao i da su na određene okolnosti svjedoci Odbrane bili kontradiktorni.

Tužilaštvo je osporilo dokaze Odbrane koji su vezani za činjenicu da su oštećeni pružali otpor, kazavši da proturiječi razumu da u situaciji gdje ide veliki broj neprijateljskih vojnika da neko pruža otpor.

Simović je zatražilo od Suda da Andabaka proglasi krivim, cijeneći otežavajuće i olakšavajuće okolnosti. On je kao olakšavajuću okolnost izdvojio korektno ponašanje optuženog tokom ovog postupka.

Završna riječ Odbrane zakazana je za 22. februar.

Lamija Grebo