Članak

Ališpago sposoban da prati tok suđenja

6. Februara 2017.16:56
Poslije skoro tri godine pauze, suđenje bivšem komandantu Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Zulfikaru Ališpagi za zločine počinjene u Trusini moglo bi biti nastavljeno, nakon što su vještaci zaključili da je medicinsko stanje optuženog dovoljno dobro da prati suđenje.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić je kazala da je dostavljen nalaz tima vještaka, po kojem je Ališpago sposoban da prisustvuje i prati tok suđenja. Dodala je da nema dokaza koji ukazuje na ozbiljno narušeno zdravstveno stanje.

Odbrana se žalila na ovaj nalaz, napomenuvši da su se vještaci bavili pitanjima autentičnosti ranijih medicinskih nalaza, kada su rekli da na njima nema potpisa i pečata.

“To je izvan okvira vještačenja, to je pravno pitanje. Od Suda nije bilo primjedbi na autentičnost”, naveo je advokat Ragib Hodžić.

Advokat Hodžić je zamolio Sudsko vijeće da suđenje ne počne dok traje terapija koju trenutno prima Ališpago, a koja traje šest mjeseci jer postoji mogućnost za ponovnu operaciju. On je zatražio da se uradi dopuna vještačenja i da se njegov branjenik detaljno pregleda.

Sutkinja Marenić je zatražila da optuženi pripremi svu medicinsku dokumentaciju nakon prvog i drugog operativnog zahvata, kao i nalaze koji su urađeni u Münchenu i Istanbulu.

Ališpago je bio optužen za zločine počinjene u selu Trusina zajedno sa još petoricom pripadnika ABiH – Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem. Međutim, zbog njegove bolesti, postupak je razdvojen u martu 2014. godine.

U međuvremenu, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Memić, Hodžić i Bojadžić su pravosnažno osuđeni na 37 godina zatvora zbog ubistava hrvatskih civila i zarobljenih vojnika u Trusini.

Salčin, također nekadašnji pripadnik tog odreda, te Hakalović, bivši pripadnik brigade “Neretvica”, oslobođeni su optužbi.

Kao komandant Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, Ališpago je optužen što “nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci zločina budu kažnjeni”.

Naredno ročište je zakazano za 27. februar, kada će se pozvati vještakinja Maja Banjin.

Emina Dizdarević