Članak

Dragičević i ostali: Odbijen prijedlog za pritvor Inđiću i Polugi

3. Februara 2017.14:33
Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora optuženima Bobanu Inđiću i Obradu Polugi zbog uticaja na svjedoke.

“Sud je donio rješenje kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora optuženima Bobanu Inđiću i Obradu Polugi”, navedeno je iz Suda BiH.

Inđiću i Polugi se, s još osam osoba, sudi za ubistva civila otetih iz voza u Štrpcima (općina Rudo) u februaru 1993. godine, koja su počinjena na području Višegrada.

Tužilaštvo BiH je ranije na ročištu zatražilo pritvor za Inđića i Polugu navodeći da su vršili pritisak na svjedoke. Odbrane su se protivile prijedlogu, ocjenivši da je neosnovan.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada, osim Bobana Inđića i Obrada Poluge optuženi su Luka Dragičević, Petko Inđić, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Radojica Ristić, Vuk Ratković i Miodrag Mitrašinović. Jovičić je također bio optužen s njima, ali je, nakon priznanja krivice, postupak protiv njega razdvojen u novembru prošle godine.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona te brigade.

Albina Sorguč