Članak

Planojević: Počelo suđenje za zločine u Rogatici

2. Februara 2017.15:52
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Brani Planojeviću za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjen u zatočeničkom centru “Rasadnik” u Rogatici.

Optužnicom Tužilaštva BiH u osam tačaka Planojeviću su na teret stavljena ubistva, mučenja, te pomaganje u silovanju zatočenika u poljoprivrednom dobru “Rasadnik” u Rogatici, koji su se desili za vrijeme sukoba između Armije BiH i Vojske Republike Srpske (VRS) od 1992. do 1995. godine.

Prema optužnici, Planojević je u martu 1993. godine u dva različita navrata izveo dvojicu zatvorenika iz zatočeničkih prostorija. Jednu osobu je tukao nakon čega je nastupila smrt, a drugu je ubio pucajući iz vatrenog oružja. Oba tijela su naknadno nađena i ekshumirana.

Optuženom se na teret stavlja i da je krajem marta 1993. u noćnim satima izveo Adila Mušovića i odveo u drugu prostoriju, nakon čega se čuo pucanj, a Mušoviću se od tada gubi svaki trag.

Optužen je i za odvođenje Naila Mušovića početkom aprila 1993. godine u drugu prostoriju, odakle se čulo zapomaganje, a nakon čega se Mušoviću također gubi svaki trag.

U optužnici je navedeno i da je u maju 1993. pomogao upravniku zatočeničkog centra Vinku Bojiću – koji se nalazi u bjekstvu – u silovanju jedne zatvorenice, tako što ju je odveo u prostoriju gdje ju je Bojić silovao.

Planojević je optužen i da je krajem aprila 1994. godine odveo jednog ratnog zarobljenika, pripadnika ABiH, u kancelariju Bojića, odakle su se čuli jauci i pucanj, nakon čega je tijelo te osobe bačeno u šaht, a naknadno ekshumirano.

Na teret mu je još stavljeno i da je tukao dvojicu zatvorenika.

Prema optužnici, Planojević je ove zločine počinio kao pripadnik VRS-a i stražar, te de facto zamjenik upravnika zatočeničkog centra.

“Radnje i učešće optuženog Tužilaštvo će dokazati iskazima svjedoka. (…) Opisat će da su bili bez hrane, izloženi fizičkom i psihičkom zlostavljanju, vođeni na ispitivanje, te ubijani”, rekao je tužilac Seid Marušić u uvodnoj riječi.

On je naveo da će saslušati 12 svjedoka, vještaka, te uložiti 40 materijalnih dokaza.

Odbrana je zadržala pravo da plan dokaza iznese nakon što Tužilaštvo završi sa svojim dokazima.

Prvi svjedok bit će saslušan 9. februara.

Lamija Grebo