Članak

Marjanović i ostali: Ne zna ko je donio naredbu za likvidaciju

26. Januara 2017.15:52
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, optuženi Dragan Marjanović je rekao da mu nije poznato ko je donio naredbu o likvidaciji civila na planini Borje u junu 1992. godine.

Svjedočeći četvrti dan u svoju korist, Marjanović je pojasnio kako je čuo da postoji naredba o likvidaciji civila, ali da je nije vidio.

Marjanović je optužen zajedno sa Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem za ubistva 28 civila počinjena u noći između 17. i 18. juna 1992. na planini Borje.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Marjanović je kazao da ne zna ko je bio neposredni pretpostavljeni Deviću prilikom izvršenja zadatka na Borju. Kako je dodao, nije mu poznato da je Dević prije i poslije zadatka bio u vojnom pritvoru.

Optuženi je ustvrdio da nije vidio da je Dević ispalio ijedan metak na Borju. Na upit Devića da li mu je Marjanović putem posrednika nudio novac da mu bude svjedok, odgovorio je: “Niti imam novac, niti sam nudio.”

Odgovarajući na pitanja Odbrane Šljuke, optuženi Marjanović je rekao da nije tačno da mu je pukovnik Bilanović nakon dešavanja na Borju kazao da “će ga pokriti papirima”.

Na tvrdnju Odbrane Kezunovića da prilikom podjele municije nije bio prisutan Kezunović, Marjanović je potvrdno odgovorio.

“Siguran sam da nije bio prisutan”, rekao je Marjanović.

On je kazao da prilikom “utovara” osoba iz policijske stanice Teslić koji su vršili pripadnici “protivterorističkog odjeljenja”, nije vidio Kezunovića, te da ga na Borju nije vidio van vozila.

Odgovarajući na dodatna pitanja svog advokata, Marjanović je ustvrdio da imena žrtava nije znao do ekshumacije i identifikacije.

“Svakodnevno srećem rodbinu tih žrtava i nisam imao neugodnosti”, rekao je Marjanović.

Suđenje će se nastaviti 2. marta, kada će Marjanovićeva Odbrana uložiti materijalne dokaze, a Odbrana Gavranovića saslušati prvog svjedoka.

Lamija Grebo