Članak

Babić Ljuban i ostali: Vidjela optužene u Alićima

25. Januara 2017.17:32
Svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da je 22. juna 1992.

 vidjela optužene u svom selu Alići (Bosanski Novi), ali da je za imena nekih od njih saznala naknadno tog dana.

Na današnjem ročištu, svjedokinju Nevzu Alić unakrsno su ispitale Odbrane trinaestorice optuženih za progon, ubistva i druge zločine počinjene u Bosanskom Novom. Optuženi Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ostoja Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, braća Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Tužilaštvo BiH ih tereti, između ostalog, da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije te paravojnih formacija, 22. juna 1992. ubili 24 osobe u zaseocima Alići i Ekići.

Odgovarajući na pitanje Odbrane optuženog Ljubana Babića, svjedokinja Alić je rekla da nije tačno da je na prošlom ročištu kazala da je za smrt muža saznala tek nakon rata, već da je saznala još za vrijeme dok je bila u Bosanskom Novom.

Na ročištu 11. januara 2017. ova svjedokinja je kazala da je za sudbinu muža saznala 2000. godine, kada joj je majka zaštićenog svjedoka S-1 rekla da ga je ubio Ljuban Babić.

Alić je na današnjem ročištu rekla da je 22. juna 1992., istog dana kada je njen suprug u jutarnjim satima otišao s bratom da radi kod Stojka Baltića, grupa naoružanih vojnika došla u njeno selo Alići, gdje su, između ostalih, bili Mirko Baltić, Ljuban Babić, Mićo Karlica i njegov brat Rajko.

Ona je navela da Ljubana Babića do 22. juna nije vidjela, ali da zna da je on presreo njenog muža i S-1.

“Imaju ljudi koji ga poznaju. Ja sam ga vidjela svojim očima u selu i raspitala se”, kazala je Alić.

Svjedokinja je rekla da se majka Mirka Baltića zvala Dragica, a otac Milan, i da su bili sa Urija. Kazala je da je vidjela kada je on ubio Fadila Ekića, te da je govorio da će ubiti pet žena i djece jer mu je poginuo brat Radenko. Odbrana Mirka Odžića je navela da je ranije svjedokinja izjavljivala da je prijetio da će ih ubiti jer je povrijedio ruku, na što je Alić rekla da je imao i ruku povrijeđenu.

Kako je pojasnila, ona ranije nije poznavala Mirka Baltića, a da je njegovo ime saznala tog dana kada je sa ostalim ženama dovedena na Urije.

Optuženi Mirko Odžić je pitao svjedokinju da li ona zna njegovo pravo prezime i zašto ga spominje pod prezimenom Baltić.

“Jedno vam je od oca, a jedno od majke, a koje ste vi prezime uzeli, mene nije briga”, odgovorila je Alić.

Tokom ispitivanja od strane drugih Odbrana ona je navela da je tog dana vidjela i optuženog Milenka Brčina, koga je poznavala jer je radio na Autobuskoj stanici, te da se on prema njoj nije loše odnosio, niti je vidjela da je prema drugima. Kazala je da se otac Rajka i Miće Karlice zvao Ostoja i da je često prolazila ispred njihove kuće, te da je tog dana vidjela i braću Balaban i Ostoju Balabana.

Optuženi Ostoja Balaban je kazao da svjedokinja laže, na što je reagovalo Sudsko vijeće zabranivši daljnja vrijeđanja.

Upitana zašto u ranijim izjavama nije spominjala Ratka Goronju, Alić je rekla da je on sigurno bio u selu.

Alić je pojasnila da stariji čovjek Dragan Baltić zvani Putar nije bio u njenom selu 22. juna, ali da je vidjela njegovog sina Zorana. Čovjek koga zove Putar, prema njoj, odgovoran je za smrt Zumre Ekić.

Rekla je i da je vidjela Dragana Baltića, sina Mile, ali se nije mogla izjasniti šta je tačno on radio tog dana.

Suđenje se nastavlja 8. februara.

Džana Brkanić