Članak

Andabak: Dokazi o zapovjedniku

25. Januara 2017.15:50
Ulaganjem materijalih dokaza Odbrane završen je dokazni postupak na suđenju Zdenku Andabaku, optuženom za zločin u selu Grborezi (općina Livno) počinjen 1993. godine.

Andabakova Odbrana je u dokaze uložila dokument iz 28. juna 1993. o postavljanju Muamira Jašarevića za zapovjednika Druge lakojuriške brigade Vojne policije HVO-a.

Odbrana je uložila i izvještaj zapovjednika Druge lakojuriške bojne iz 23. jula 1993. o izvršenju akcije 21. jula 1993. godine.

“Ovim dokazujemo da je zapovjednik bio Muamir Jašarević i da je on ujedno bio obavezan da podnese izvještaj o toj akciji. Nigdje nema Zdenka Andabaka”, kazao je branilac Esad Fejzagić.

Andabak je, prema optužnici, rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio. Ne teret mu je stavljeno i fizičko zlostavljanje jednog civila.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Andabakova Odbrana je uložila i naredbe o razoružavanju u kojima je stavljeno do znanja da moraju svi postupati u skladu sa međunarodnim ratnim pravom.

Istaknuo je da se u naredbi nalaže humano postupanje, a u slučaju otvaranje vatre na pripadnike HVO-a da se odgovori istom mjerom.

Uložen je dokaz o nekažnjavanju optuženog.

Nakon ulaganja materijalnih dokaza, na čiju zakonitost i autentičnost je prigovarala Optužba, Sudsko vijeće je konstatovalo da je završen dokazni postupak.

Optužba će završnu riječ iznijeti 8. februara.

Albina Sorguč