Članak

Stanišić i Milošević: Obračunavanje sa vlastitim svjedocima

18. Januara 2017.13:26
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, Odbrana Marka Miloševića je u završnoj riječi ocijenila da Tužilaštvo nije dokazalo činjenične navode iz optužnice.

Odbrana Miloševića je kazala kako su dokazi bili većinom irelevantni. Branilac Petko Pavlović je naveo da se Tužilaštvo “uglavnom obračunavalo sa svojim svjedocima” i da je “obračunavalo jedne s drugim”.

Pavlović je kazao da niti jedan od više od 90 svjedoka nije potvrdio činjenične navode iz izmijenjene optužnice, kao i da Tužilaštvo nije iznijelo dokaz o znanju njegovog branjenika za opšti kontekst dešavanja.

“Svi svjedoci Tužilaštva i Odbrane su saglasni da su zarobljenike doveli nepoznati vojnici”, rekao je Pavlović.

On je dodao kako nije iznesen dokaz da je Milošević znao da će biti strijeljani, niti da je boravio u osnovnoj školi u Petkovcima u vrijeme navedeno u optužnici.

Miloševiću se s Ostojom Stanišićem sudi za ubistva oko 800 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca (općina Zvornik). Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, a Milošević njegov zamjenik.

Pavlović je istakao da su svi svjedoci, pripadnici Šestog bataljona, izjavili da su optuženi boravili na liniji fronta ili isturenom komandnom mjestu, te da je Milošević bio ranjen u to vrijeme.

On je podsjetio na iskaz svjedoka koji je kazao da Šesti pješadijski bataljon nije koristio novu školu za svoje potrebe. Napomenuo je i da se sama zgrada nalazila izvan rejona Šestog bataljona, kao i da nema dokaza da je komanda ovog bataljona ikada koristila salu doma za svoje potrebe.

Pavlović je naglasio da se iz dokaza Tužilaštva i Odbrane može zaključiti da ovi objekti, kao i brana “Crveni mulj” nisu bili pod operativnom odgovornošću komandanta i zamjenika komandanta Šestog bataljona.

Odbrana se osvrnula i na iseljavanje muslimanskih civila iz Srebrenice, te “muškaraca muslimanske etničke zajednice” nakon aktivnih borbenih dejstava u julu 1995. godine, kazavši da optuženi nisu znali o iseljavanju, te da nisu mogli pružiti pomoć u tome.

“Nema dokaza da su pripadnici Šestog pješadijskog bataljona učestvovali u odvajanju vojno sposobnih muškaraca od civilnog stanovništva u Potočarima 12. i 13. jula 1995. godine”, rekao je Pavlović.

On je na početu izlaganja uvodne riječi kazao kako Odbrana izražava suosjećanje sa svim nevino stradalim žrtvama.

Pavlović je kazao da se Milošević branio šutnjom tokom cijelog postupka i ponašao se korektno, što bi mu trebalo ići u korist.

Odbrana će nastaviti izlagati završnu riječ 1. februara.

Lamija Grebo