Članak

Sakoč: Iskazi u kojima se ne spominje silovanje

13. Januara 2017.11:07
Na suđenju Edinu Sakoču za zločine počinjene u Počitelju (općina Čapljina), Odbrana je uložila dva iskaza iz istrage u kojima oštećena ne govori o seksualnom zlostavljanju.

Sakočeva braniteljica Tatjana Savić je kao materijalne dokaze uložila izjave iz istrage oštećene T.Č. u kojima je ona govorila o događaju koji se desio u julu 1992. godine, kada su je dva nepoznata maskirana čovjeka odvela u Dretelj.

U prvom zapisniku iz oktobra 1994. godine svjedokinja je pojasnila da je naknadno saznala da je Sakoč u kući ubio njenu majku i tetku.

U izjavi iz 2007. godine oštećena je također navela da ju je u julu 1992. Sakoč, s još jednom nepoznatom osobom, uhapsio u kući Miška Đuraškovića i odveo u Dretelj. Pojasnila je da Sakoča poznaje kao komšiju iz mjesta Tasovčići.

Advokatica Savić je pojasnila da ulaže ove izjave iz razloga što u njima oštećena nije spominjala silovanje.

Sakoč je optužen da je 9. jula 1992. godine, sa osobom zvanom Boban, iz kuće porodice Đurašković u mjestu Počitelj odveo T.Č. Prema optužnici, Sakoč je počeo daviti i konopcem tući T.Č., a potom ju je silovao. U optužnici se navodi da su se oni vratili 10. jula, oko tri sata iza ponoći, i da je Boban u kući Đuraškovića ubio dvije osobe.

Suđenje će se nastaviti 27. januara, kada će optuženi svjedočiti u svoju korist.

Emina Dizdarević Tahmiščija