Članak

Ljuban Babić i ostali: Saznanja od zaštićenog svjedoka

11. Januara 2017.16:50
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bosanskom Novom, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je nakon rata saznala da je njenog muža ubio optuženi Ljuban Babić.

Nevza Alić je 1992. godine sa porodicom živjela u selu Alići (općina Bosanski Novi). Ona je navela kako se na području općine u maju i junu dosta pucalo, te da je stanovništvo preko radija pozvano da preda oružje i da im se ništa neće desiti. Prema njenim riječima, stanovništvo iz doline rijeke Japre je protjerano.

Svjedokinja Alić je kazala da je 22. juna 1992. sa članovima porodice istjerana iz kuće. Ona je kazala da su tog jutra njen muž i djever otišli kod izvjesnog Stojka kako bi nešto radili i do mraka su se trebali vratiti.

“Nije puno vremena prošlo, počele su se komšije sakupljati na putu. Bilo je četnika koji su galamili, psovali. Kada sam izašla, vidjela sam ih. Vidim čovjek stoji, uperio pušku da puca. Taj je bio i najagresivniji. Tu je bilo još komšinica i krećemo prema kući Mehe Alića. Tu su odvojili muškarce i žene. (…) Mirko Baltić je prišao mom svekru i udarao ga”, ispričala je Alić.

Ona je dodala da je na tom mjestu ostala neko vrijeme, dok se nije skupilo svo stanovništvo. Od vojnika koji su bili tu, prepoznala je Miću Karlicu i njegovog brata, te Dragana, Milana, Ostoju i Rajka Balaban, zatim Zorana, Dragana i Mirka Baltića, kao i Milenka Brčina i Ljubana Babića.

Svjedokinja je rekla da su od kuće Mehe Alića krenuli prema pravoslavnom groblju, gdje su opet muškarci razdvojeni od žena. Navela je da tada počinje fizičko maltretiranje muškaraca, te su se čuli jauci i plač.

Sat prije ponoći, kako je rekla, sa dvije traktorske prikolice, žene i djeca odlaze u selo Urije, gdje su im uzeli zlato i novac i rečeno im je da idu. Muškarci, kako je pojasnila, ostali su kod groblja i nikad ih više nije vidjela.

“Svjedok S5 mi je ispričao da je bio u šumu i slušao sve šta se dešavalo i da je udaranje trajalo do tri sata, da su krenuli prema mezaru i kada su došli rekao je da se čula rafalna pucnjava”, kazala je Alić, prenoseći šta joj je zaštićeni svjedok govorio poslije rata.

Za sudbinu muža, svjedokinja je saznala 2000. godine, kada joj je majka zaštićenog svjedoka S1 rekla da ga je ubio Ljuban Babić.

“Upitala sam S1 hoće li nekada reći ko je ubio mog muža, on je rekao da hoće…”, kazala je svjedokinja.

Za progon, ubistva i druge zločine počinjene u Bosanskom Novom optuženi su, uz Babića, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ostoja Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, braća Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Tužilaštvo BiH ih tereti, između ostalog, da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije te paravojnih formacija, 22. juna 1992. ubili 24 osobe u zaseocima Alići i Ekići.

Unakrsno ispitivanje svjedokinje će se nastaviti 25. januara.

Emina Dizdarević Tahmiščija