Članak

Akeljić i drugi: Nisu se mogli suprotstaviti Arapima

9. Januara 2017.12:49
Svjedok Državnog tužilaštva govorio je o dovođenju zatočenika u "Crnu kuću” u selu Kruščica (općina Vitez), kao i o dolasku Arapa u ovaj objekat.

Edin Bešo, nekadašnji vojni policajac, kazao je kako je početkom jula 1993. godine raspoređen u “Crnu kuću” u Kruščici. Tu je, kako je rekao, zatekao dežurnog Mineta Akeljića.

Na pitanje Tužilaštva da li je viđao hrvatske zarobljenike ili civile u “Crnoj kući”, svjedok je potvrdno odgovorio.

“Samo lično prisustvujem privođenju osobe A i Mate…”, rekao je Bešo i dodao da ih je vojska dovela i predala vojnoj policiji.

On je kazao da je čuo i da su dovedeni braća Križanovići i Goran Strukar. S Križanovićima je, kako je naveo, razgovarao kada ih je izvodio u šetnju ili dok su nešto radili. Kazao je da se “nisu nešto posebno žalili” i da su mu rekli da se s njim ugodnije osjećaju.

Bešo je rekao da je vidio povrede na Strukaru kada ga je izvjesni Klingo odveo da mu odvuče drva. Strukara je, kako je naveo, te prilike obezbjeđivao Klingo.

Svjedok je naveo da su pojedini zarobljenici izvođeni da kopaju kanal kada se pravila centrala. Istakao je da vojna policija nije imala ingerenciju da pušta zatvorenike, nego da se za izvođenje trebalo pitati nekoga u komandi.

On je rekao i da su zarobljenici išli prema linijama, ali da ne zna šta su tamo radili.

Bešo je kazao da je u “Crnu kuću” bila dovedena i osoba B sa dva srodnika.

“Vidio sam dolazak Arapa. Ulazili su u prostoriju. Probavali smo se suprotstaviti, ali malo nas je bilo…”, objasnio je Bešo.

Na pitanje Tužilaštva da li je vidio šta Arapi rade B kada su ulazili, svjedok je odgovorio “da je u podrumu čuo da se dere žena”.

On je naveo je kako nije vidio ni čuo da su ostali zarobljenici tučeni. Tužilaštvo mu je predočilo raniji iskaz, prema kojem je izjavio da mu je poznato da je bilo zlostavljanja zatvorenika, na šta je svjedok odgovorio da nije nikad vidio, nego čuo “u selu”.

Tužilaštvo BiH tereti Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šemsudina Đelilovića da su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica učestvovali u zločinima počinjenim nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije BiH (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok Bešo je izjavio kako nije vidio da je policajac vodio pritvorenike na liniju, nego da je to obično radila vojska.

On je dodao je da nije vidio ili čuo da je Akeljić naredio odvođenje nekog od zatvorenika, kao ni da je maltretirao ili udarao nekoga, niti da je nekom drugom naredio da to radi.

I za optuženog Haskića je kazao da nije vidio da je udario nekog zarobljenika.

Suđenje će se nastaviti 16. januara.

Lamija Grebo