Članak

Marjanović i drugi: Zločin nije prikrivan

29. Decembra 2016.16:40
U unakrsnom ispitivanju, optuženi Dragan Marjanović je negirao da su tijela na planini Borje zakopana kako bi se prikrila ubistva civila iz Teslića.

Marjanovića, koji je na dva prethodna ročišta svjedočio u svoju korist, danas je unakrsno ispitalo Tužilaštvo BiH te Odbrana Saše Gavranovića, kao i sam optuženi Gavranović.

Na predočene razlike između onoga što je kazao na glavnom pretresu i dvije izjave iz istrage, Marjanović je više puta potvrdio da ostaje pri onome što je rekao na suđenju.

Marjanoviću se sa Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem sudi za ubistva 28 civila počinjena u noći između 17. i 18. juna 1992. na planini Borje.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, Marjanović je rekao da je prilikom “utovara” osoba na kamion pretpostavljao da se radi o civilima, te da u toj grupi nije vidio uniformisano lice.

On je precizirao da nije siguran da je vidio čitavo teretno vozilo na Borju, nego prednji dio kamiona, a da nije vidio šta se dešava iza kamiona.

Odgovarajući na pitanja o zatrpavanju tijela na Borju, Sudsko vijeće je pitalo optuženog da li mu je Kezunović rekao da je Ranko Šljuka naredio da se tijela zakopaju. On je kazao da ostaje pri onome što je izjavio na glavnom pretresu, odnosno da mu je to neko rekao.

“Kezunoviću dugujem izvinjenje”, kazao je Marjanović.

On je negirao da su tijela zakopana kako bi se prikrio zločin, navodeći da se zločin takve vrste ne može sakriti.

Na pitanje da li je odveo nekoga na lokaciju gdje su tijela, optuženi je odgovorio da “nije nikad otišao”, te da nikom od članova porodica ubijenih nije rekao gdje su tijela.

Odgovarajući na pitanja Odbrane drugooptuženog Gavranovića, Marjanović je kazao da nije vidio ko je pucao na lokalitetu Bebe na Borju.

Odbrana je rekla da ranije nije spominjao sukob sa izvjesnim Rankom Šljukom, na šta je optuženi kazao da je moguće “u zavisnosti od postavljenih pitanja”.

Optuženi Gavranović je upitao: “Jeste li imali naređenje da i nas pobijete na Borju?”, na šta je Marjanović odgovorio da nisu.

Unakrsno ispitivanje Marjanovića nastavit će se 26. januara.

Lamija Grebo