Članak

Stanišić i Milošević: Odbrana zatražila oslobađajuću presudu

28. Decembra 2016.14:50
Odbrana Ostoje Stanišića zatražila je u završnoj riječi oslobađajuću presudu, ocijenivši kako Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode optužnice koja njihovog branjenika tereti za genocid u Srebrenici.

Stanišiću se s Markom Miloševićem sudi za ubistva oko 800 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca (općina Zvornik). Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, a Milošević njegov zamjenik.

Stanišićev branilac Miloš Perić je naglasio da tvrdnje Tužilaštva nisu bazirane na čvrstim dokazima i da nijedan svjedok nije potvrdio da su u 6. bataljonu imali informaciju da će zarobljenici biti ubijeni.

“Pozicija 6. bataljona je bila takva da od 14. do 17. jula nisu imali ni obavezu, ni vremena, ni resurse da se bave tuđim zarobljenicima”, rekao je Perić.

Dodao je da je tih dana linija odbrane 6. bataljona bila napadnuta i položaji ugroženi, a da je Stanišić 14. jula boravio na liniji obilazeći položaje.

Odbrana je ukazala da su neki svjedoci, koji su bili na liniji, saglasni da Stanišić nikog nije pozivao da ide u novu školu i poduzima mjere spram zarobljenika koji su se tamo nalazili.

“Optuženi Stanišić nije imao genocidnu namjeru”, rekao je Perić, dodavši da nema dokaza da je Stanišić od bilo koga saznao da će zarobljenici biti pogubljeni.

Perić se osvrnuo i na završnu riječ Tužilaštva, “ukazavši na neke pogrešne interpretacije dokaza”, te istaknuo da se Tužilaštvo u većem dijelu bavilo ličnostima, događajima i lokacijama koji nisu predmet optužnice.

Prema Periću, tvrdnja Tužilaštva da je Stanišić tražio dobrovoljce za čuvanje zarobljenika netačna je.

“Tvrdnja tužioca da je Stanišić znao da će zarobljenici u Petkovcima biti ubijeni nije potvrđena nijednim dokazom”, kazao je Perić.

Za optuženog Stanišića Odbrana je rekla da je skroman, povučen i porodičan čovjek, te da su radnje za koje se tereti nespojive s njegovom ličnošću i odgojem. Prema Odbrani, nije izveden nijedan dokaz da je prije rata dolazio u sukob na nacionalnoj osnovi.

“Mnogo su me pogodile završne riječi tužioca u kojim sam okarakterisan kao jedna ekstremna ličnost”, kazao je optuženi Stanišić.

On je istakao da je bio komandant bataljona, ali da nije primio niti jednu naredbu u vezi sa zbrinjavanjem, čuvanjem ili pogubljenjem.

“I da sam dobio takvu naredbu, nikad ne bih postupio po njoj, makar po cijenu života”, rekao je Stanišić.

Naredno ročište, kada će Odbrana Miloševića izlagati završnu riječ, zakazano je za 18. januar.

Lamija Grebo