Članak

Mahmuljin: Informacije iz dnevnika Trećeg korpusa

28. Decembra 2016.13:11
Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine na području Vozuće (općina Zavidovići), bivši pripadnik Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH) je kazao da je u septembru 1995. dobio informacije o zarobljenim i poginulim srpskim vojnicima, što je upisao u ratni dnevnik.

Safet Sivro je kazao da je bio referent u praćenju i planiranju borbenih dejstava u Komandi Trećeg korpusa ABiH od sredine 1995. godine. Naveo je da se sjeća akcije oslobađanja Vozuće, odnosno operacije “Farz”, kada je sa isturenog komandnog mjesta (IKM) Luke prešao na osmatračnicu korpusa na Klek.

“Na Kleku je bilo nas 13 do 15, načelnik artiljerije, veze, a i komandant Trećeg korpusa uoči operacije ‘Farz’. IKM je imao telefonsku vezu sa svim jedinicama koje su učestvovale u napadu, uključujući i odred ‘El-Mudžahidin’”, naveo je Sivro.

Upitan da li je noć prije operacije komandant Trećeg korpusa imao sastanak sa starješinama “El-Mudžahidin” odreda, svjedok je kazao da “niko od komandanata jedinica nije dolazio tu večer”. Tada je Državno tužilaštvo prezentovalo svjedoku operativni dnevnik osmatračnice komandanta, koji je svjedok autorizovao, i u kojem se navodi da je komandant odreda “El-Mudžahidin” dolazio na sastanak sa komandantom korpusa.

“Ako tako piše, onda jeste. Ja nisam bio na tim sastancima”, rekao je Sivro.

On je kazao da se javljao na telefon kada je otpočela operacija, te da je unosio u dnevnik i informacije javljane iz jedinice “El-Mudžahidina”. Svjedok je potvrdio da je napisao da je izvjesni “Aiman” iz odreda “El-Mudžahidin” javio komandantu Trećeg korpusa da borbena dejstva idu po planu, potom da je odred ovladao određenim objektima, a u jednom pozivu ova jedinica od korpusa traži da se dejstvuje po objektu “Stog”.

Svjedok je ustvrdio da je u dnevnik također napisao da komandant Trećeg korpusa traži da izvjesni “Abu Mali” dođe na kotu osmatračnice korpusa zbog dogovora, te da je bilo i slučajeva da komandant korpusa naređuje manevarskim bataljonima da sadejstvuju sa odredom “El-Mudžahidin”.

“Ja sam unosio u dnevnik šta je javljeno telefonom i šta mi je rečeno, a šta je od toga realizovano na terenu, ja ne znam”, rekao je on.

Sivro je potvrdio je da je pored operativnog, sačinjavao i ratni dnevnik. Na ovaj dnevnik je zbog nedostatka stranica prigovorila Odbrana Sakiba Mahmuljina, a u njemu se, između ostalog, navodi da je komandant Trećeg korpusa zajedno sa Safetom Sivrom obišao nakon akcije “Farz” odred “El-Mudžahidin”, novooslobođenu teritoriju, te održao prigodni govor.

“Sve su jedinice bile tu, ne samo odred ‘El-Mudžahidin’. Komandant je popričao normalno, čestitao na uspjehu”, rekao je svjedok.

On je naveo da je tačno da je u taj dnevnik zapisao i informaciju da je na dan 12. septembar 1995. “oslobođeno 10 kilometara”, kao i da je ubijeno 60, a zarobljeno 57 srpskih vojnika i jedan tenk.

“Ne znam od koga je informacija, ali ja sam je unio. (…) Šta je dalje bilo sa zarobljenicima, ne znam”, rekao je svjedok, dodavši da je o svim bitnim informacijama obavještavan komandant korpusa.

Odgovarajući na pitanja Odbrane Mahmuljina, svjedok je kazao da ne zna ko je komandant odreda “El-Mudžahidin”, te da nikada pravi izvještaji iz ovog odreda u operativni centar nisu stizali, već samo telefonske informacije.

Sivro je svjedočio na suđenju Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa ABiH-a, optuženom da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Suđenje se nastavlja 11. januara.

Džana Brkanić