Članak

Bogdanović: Zarobljenici se nisu vratili

27. Decembra 2016.16:27
Na suđenju Milanu Bogdanoviću za zločin počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je u zgradi policije u Skelanima u julu 1995. godine bilo nekoliko zarobljenika.

Milovan Mitrović, koji je u okviru radne obaveze vozio kamion, kazao je da je nakon pada Srebrenice u julu 1995. u podrumu zgrade policije u Skelanima vidio četiri ili pet zarobljenika.

Kako je naveo, među njima je znao dvojicu i često im je nosio rakije i cigare. Kazao je da je s njima išao u šumu da sijeku drva, a da je za dopust pitao nekog od pripadnika vojne policije.

“Zatvorenici su bili u civilu i imali su između 30 i 40 godina. Često su išli sa mnom u šumu i za to vrijeme nije ih niko čuvao. Prema mom sjećanju, bili su zatvoreni oko mjesec dana”, kazao je Mitrović.

On je naveo kako misli da ih je zatvorila civilna policija, ali da ne zna koju je ulogu u svemu imala vojna policija.

Mitrović je ispričao da su se jedne prilike u kombiju, koji je išao na radnu obavezu, osim radnika, vozača i milicije bili i ti zarobljenici, kojima je rečeno da ih vode u Vlasenicu na razmjenu.

“Nas radnike su ostavili prije Vlasenice u mjestu Rječica, a oni su nastavili dalje. Po nas je kombi došao u poslijepodnevnim satima. Kada sam pitao vozača ili milicajca šta je sa zarobljenicima, jedan od njih, Milun, koji je bio komandir ili zamjenik komandira, rekao mi je da se ne sekiram oko toga, jer to nije moja briga”, ispričao je Mitrović.

On je kazao da je da je nakon 15 dana u Vlasenici, u jednom kombiju vidio te iste zarobljenike i da im je mahnuo, ali da ne zna šta se dalje sa njima dešavalo.

Tužilaštvo BiH tereti Bogdanovića da je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnim premještanjima te zatvaranju i nestanku civila. Kako je navedeno u optužnici, Bogdanović je, kao komandir Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka.

Svjedok Mitrović je objasnio da je kasnije, od brata jednog od zarobljenika, čuo da tih ljudi nema i da se nikada nisu vratili kući.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je pojasnio da je 1995. godine u Skelanima postojao samostalni vojni bataljon u čijem sastavu je bila i vojna policija, koja je, “sve vrijeme rata koristila podrumske prostorije u zgradi SUP-a u Skelanima”.

Suđenje se nastavlja 17. januara, za kada je planirano saslušanje dva svjedoka Tužilaštva BiH.

Dragana Erjavec