Članak

Sakoč: Naoružanje u dvorištu kuće

22. Decembra 2016.12:29
U nastavku suđenja Edinu Sakoču, optuženom za zločin počinjen u Počitelju (općina Čapljina), svjedoci Odbrane su govorili o poznanstvu sa oštećenom T.

Č. i oružju koje su vidjeli kod srpskih komšija u čapljinskom selu Tasovčići.

Zlatan Rakić, zet optuženog Sakoča, kazao je da je 1992. godine živio u selu Tasovčići. On je rekao da je oženio Sakočevu sestru i da njena porodica nikada nije imala zamjerki na mješoviti brak.

Rakić je ustvrdio da je T.Č. često dolazila u Tasovčiće kod njegovih prvih komšija Piljevića. Dodao je da je ona radila u firmi sa njegovom suprugom Edinom.

“Moja je supruga govorila o susretima sa Milenom Piljević. Govorila mi je da žene srpske nacionalnosti idu na neku obuku. Da je pozivala da idu na sastanak sa Karadžićem i Plavšić. Ja sam rekao ženi da ne ide nigdje. U dvorištu Piljevića primijetio sam naoružanje. Vidio sam naoružanje u rukama”, prisjetio se svjedok.

On je kazao da nikada sa Sakočem nije razgovarao o tome šta se dešava u kući komšija Piljević, te da se on družio sa svima.

Sakoč je optužen da je 9. jula 1992. godine, sa osobom zvanom Boban, iz kuće porodice Đurašković u mjestu Počitelj (općina Čapljina) odveo T.Č. Prema optužnici, Sakoč je počeo daviti i konopcem tući T.Č., a potom ju je silovao. U optužnici se navodi da su se oni vratili 10. jula, oko tri sata iza ponoći, i da je Boban u kući Đuraškovića ubio dvije osobe.

Svjedok Jasminko Boškailo također je kazao da je T.Č. često dolazila kod Milene Piljević. Ispričao je da je ispred kuće Piljevića u tri navrata vidio kako se dijeli oružje srpskom stanovništvu.

“T.Č. sam u tom periodu viđao, ali nisam je vidio kad se dijelilo oružje. Tamo bi se s vremena na vrijeme čule neke pogrdne pjesme. U tom periodu sam bio u policijskoj stanici. Policija je znala za podjelu oružja. Ja koliko znam, nije ništa rađeno”, izjavio je Boškailo.

On je dodao da je za ubistvo u naselju Slanodolu čuo jedne prilike u policijskoj stanici kada su razgovarali krim-inspektor i načelnik policije. Prema njegovom riječima, tada je čuo da je izvjesni Boban pobio neke žene.

“Boban Gadafi su ga zvali. Svi su se po nadimcima zvali. Bobana sam vidio u noći kad je trebala biti akcija. Boban je bio smeđe kose, po pokretima i ponašanju je ostavljao dojam agresivne osobe. Poslije akcije ‘Lipanjske zore’ dolazio bi u kafanu i često je bio agresivan”, kazao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 13. januara.

Emina Dizdarević Tahmiščija