Članak

Pažin i ostali: Odvedeni iz sela uz batine

22. Decembra 2016.16:46
Na suđenju za zločine počinjene na području Stoca, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako su njega i rođake, prilikom odvođenja iz sela u julu 1993. godine, tukli optuženi Mile Pažin i još jedna osoba.

Nedim Kaplan je kazao da su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1. jula 1993. godine uhapsili sve muškarce iz njegovog sela Pješivac, a 13. jula odveli i žene i djecu. Za to vrijeme, on se sa rođacima krio po podrumima.

Kako je naveo, 14. jula je njegov slijepi rođak Remzo izašao iz skrovišta i naišao na Mirka Raguža te optužene Mileta Pažina, Ivicu Markovića i Vida Krešića. Svjedok je rekao da su pitali rođaka ima li još muškaraca i da ih je on doveo do njih, nakon čega su se predali.

“Izveli su nas na jedan brijeg. Navodno su bili došli da sahrane Sanidu Kaplan… Mile i Mirko su nas pribili uza zid i tukli nas. Marković i Vide su počeli vezati rođake koji su bili sa mnom”, kazao je Kaplan.

On je rekao da je i sam bio pripadnik HVO-a i da je prethodno bio ranjen. Kako je kazao, u početku nije htio priznati da ima pušku, a poslije im je to rekao i predao im.

“Tad me Mile izveo da me strijelja. Ispalio je 30 metaka pored mene”, kazao je Kaplan.

On je rekao da je Pažin takođe po glavi “isparao” jednog njegovog rođaka. Tužilac Stanko Blagić je podsjetio svjedoka da je u istrazi naveo da je to učinio Mirko Raguž. Svjedok je kazao da je siguran da je to bio Pažin.

Kaplan je naveo da su potom svi krenuli prema haremu da sahrane nastradalu.

“Zaustavljaju nas kod garaže, tu počinje hrvatski dio… Da se dokažu, ponovo nas tuku Mirko i Mile… Tuku i Remzu, još mi govorimo da je slijep čovjek, šta je on kriv”, prisjetio se Kaplan.

On je dodao da su nakon ukopa kamionom odvezeni u Koštanu bolnicu u Stocu, a potom prebačeni u logor Dretelj, pa u Gabelu.

Pažinu, Markoviću te Vidu i Josipu Krešiću se sudi za nezakonita hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti u julu i avgustu 1993. godine te držanje u nehumanim uslovima u objektima, gdje su fizički i psihički maltretirani. S njima je bio optužen i Mirko Raguž, koji je u međuvremenu preminuo.

Prema optužnici, sva četvorica su bila pripadnici HVO-a.

Svjedok Kaplan je rekao da mu je poznato da je Pažin bio u Civilnoj zaštiti.

Odgovarajući na pitanja Odbrana, svjedok je precizirao da je, na dan kad su odvedeni iz sela, Markovića i Vida Krešića vidio prvi put na brijegu.

Kazao je da ne očekuje odštetu od Markovića i da mu Krešić nije učinio ništa nažao.

Na pitanje Markovićevog branioca Branka Karadeglića da li je znao da su se Marković i Krešić tu slučajno zatekli noseći platu bolesnom vojniku, Kaplan je rekao da nije.

Na konstataciju da u ranija dva iskaza uopšte nije spominjao vezivanje ruku, svjedok se začudio zbog čega to nije zabilježeno.

Svjedok se nije složio sa sugestijom Odbrane da se skrivao u selu zbog određenog zadatka. Kazao je da nije znao za naredbu o učešću bošnjačkih pripadnika HVO-a u zauzimanju područja od Stoca do Neuma.

Kaplan je rekao i da se on sa rođacima nije dobrovoljno predao, nego da su izašli jer nisu imali drugog izbora.

Suđenje će biti nastavljeno 5. januara.

Marija Taušan