Članak

Šaran i ostali: Završen dokazni postupak Tužilaštva

21. Decembra 2016.17:21
Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, pročitan je iskaz svjedoka Tužilaštva BiH, koji je kazao da ga je udario “Akica”, što je, prema optužnici, jedan od nadimaka optuženog Zijada Kadića.

Iskaz Miloša Bundala pročitan je nakon što je vještak sudske medicine Mladen Aidar kazao da ovaj svjedok nije sposoban da dođe u sudnicu zbog psihofizičkog stanja. Kako je naveo Aidar, Bundalo ima 93 godine i sa njim je teško uspostaviti kontakt.

Odbrane su prigovorile da ovaj vještak nije neuropsihijatar i da se ne može izjašnjavati o psihičkom stanju svjedoka. Vijeće je prihvatilo prijedlog za čitanja iskaza koji je Bundalo dao 2013. Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u Banjoj Luci uz prisustvo psihologa zbog njegove starije dobi.

Odgovarajući na pitanja psihologa, Bundalo se nije mogao izjasniti koji je dan ili godina, ali je naveo neke druge podatke o sebi i porodici, te je ocijenjeno da je sposoban za saslušanje.

Bundalo je naveo da ga je u septembru 1995. sa komšijom Slobodanom grupa od šest do sedam vojnika odvela kombijem crne boje u Jasenicu (općina Bosanska Krupa), gdje ih je ispitivao policijski komandir kome ne zna ime.

“Vojnik ili policajac – Akica ili Akić – izveo je Slobodana i jasno sam vidio i čuo kako ga tuče. Mene je ispitivao komandir, a onda me je, kad se vratio, Akica udario otvorenim dlanom i potom me za košulju odvukao i ubacio u kuću Miloša Nedimovića”, naveo je svjedok.

U kući je, kako je dodao, zatekao nekoliko žena, među kojima je bila i njegova supruga. Bundalo je naveo da je vođen na radove, a da je kuća u kojima je bio smješten bila neuslovna.

“Kad je jednom došao komandant Dudaković, pitao je kako nam je. Onda su nam ubacili vreću brašna, ali nismo imali ni šibicu. Potom smo lizali sirovo brašno kao telad”, naveo je Bundalo u iskazu.

Nakon što ih je popisao Crveni krst, Bundalo i ostali zatvorenici su prebačeni u kuću Milana Matića, gdje su dobijali hranu i spužve i gdje ih je čuvala policija.

Da je svjedok u sudnici, Odbrana Kadića bi ga, kako je navela, pitala da li je “Akić” prezime ili nadimak, može li opisati tu osobu i da li mu se ta osoba predstavila. Odbrane Šarana i Šabića su istakle da ne žele postavljati pitanja, jer se ne slažu sa čitanjem iskaza.

Jadranko Šaran, Samir Šabić i Zijad Kadić zvani “Akica” ili “Hapica” optuženi su za zatvaranje stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti, ubistvo i nečovječno postupanje. Na teret im je stavljeno i neopravdano odgađanje raspuštanja sabirnih centara od septembra 1995. do jula 1996. godine u nekoliko objekata u Bosanskoj Krupi.

Prema optužnici, Šaran je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bosanskoj Krupi, Šabić komandir policijskog odjeljenja u Jasenici, a Kadić policajac.

Tužilaštvo BiH je završilo izvođenje dokaza, a na narednom ročištu planirano je da bude saslušan prvooptuženi Jadranko Šaran.

Suđenje se nastavlja 18. januara.

Džana Brkanić