Članak

Andabak i ostali: Ništa loše o optuženom

21. Decembra 2016.14:04
Prvi svjedoci Odbrane na suđenju za zločin počinjen u Livnu kazali su kako nemaju saznanja da je optuženi Zdenko Andabak učinio nešto loše.

Ivan Perković je kazao da je bio načelnik Državne sigurnosti sektora Livno do 1992. godine i onda je premješten u “operativu”. Prema njegovim riječima, pripadnici Državne sigurnosti su kroz operativni rad došli do saznanja o naoružavanju srpskog stanovništva u Livnu i Glamoču.

“Oružje je masovno dovezeno helikopterom u Guber u august 1991. i više puta u Glamoč”, rekao je svjedok, istaknuvši da je Srpska demokratska stranka (SDS) pravila planove za pripajanje Livna Republici Srpskoj.

Perković je naveo da su u ugostiteljskom objektu “Duga” pronađeni spiskovi sa imenima Srba i oružjem koje su dobivali, kao i vojni raspored iz kojeg je viđeno da su imali tri čete sa oko 600 do 700 osoba.

“Vlast u Livnu je putem radija pozvala stanovništvo na predaju nelegalnog oružja, a kada to nije bilo uspješno, određeni broj Srba je pritvoren u garaže Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) zbog obavljanja informativnog razgovora u kojima sam i sam učestvovao”, kazao je svjedok.

Do masovnijeg zatvaranja Srba, kako je rekao Perković, došlo je u augustu 1992. u školu “Ivan Goran Kovačić”. Prema iskazu svjedoka, uslovi su, kako je čuo od saradnika, bili bolji nego u garažama.

“Pritvoreni su se žalili saradnicima na odnos načelnika javne sigurnosti Tomislava Garića i još nekih operativca”, kazao je Perković, negirajući da je išta loše čuo za Andabaka.

Zdenko Andabak je optužen zajedno sa Muamirom Jašarevićem i Seadom Velagićem za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila počinjena 1992. godine u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu.

Zaštićeni svjedok O1 je kazao da je od septembra 1992. do kraja rata proveo u kriminalističkom odjelu Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Mostaru i Ljubuškom. Prema njegovom pojašnjenju, pripadnici odjela su podnosili izvještaj voditelju odsjeka, a on kriminalističkom odjelu pri upravi Vojne policije.

Nadalje, pojasnio je da je Kriminalistički odjel pri upravi vojne policije imao svog načelnika koji je podnosio izvještaj načelniku svih krim-službi Vojne policije u Ljubuškom.

Za optuženog Andabaka, O1 je kazao da je bio pomoćnik načelnika Uprave vojne policije za Sjeverozapadnu Hercegovinu i lično je odgovarao tom načelniku i nije imao ovlasti zapovjedanja. O1 je kazao kako nije čuo da je Andabak počinio bilo kakvo krivično djelo.

Na ovom suđenju je vještak medicinske struke Željko Karan u korist Tužilaštva BiH govorio o dokumentima koji su sačinjeni prilikom ekshumacije iz jame “Zastinje” u Livnu 1999. godine.

Karan je kazao da je riječ o krapskoj jami, koja je duboka 21 metar, a u kojom je pronađeno 13 tijela.

“Na tijelima se nalazilo dosta otpada i kamenja. Ne mogu tvrditi da li je jama dirana. Možda se kamenje obrušilo, a pričalo se da je bačena eksplozivna naprava da pospješi obrušavanje”, kazao je Karan, dodavši da su uz tijela pronađeni brojni predmeti.

Prema njegovim riječima, na tijelima su zabilježene prostrjelne rane.

Suđenje se nastavlja 11. januara 2017. godine, kada će svjedočiti optuženi Andabak.

Džana Brkanić