Članak

Šišić i ostali: Odbrane Šuše i Šišića bez svjedoka

20. Decembra 2016.14:53
Sud BiH je odbio prijedlog Odbrane Aziza Šuše da kao svjedok bude saslušan otac jednog od optuženih u ovom predmetu.

Hajrulah Šišić je na ročištu kazao da je otac optuženog Tarika Šišića, a da mu je optuženi Muhamed Šišić bratić. On je rekao da je došao svjedočiti u korist optuženog Šuše, koji mu je bio đak.

Vijeće je ovaj prijedlog odbilo, uz obrazloženje da “ne može garantovati da Tužilaštvo BiH neće postavljati pitanja i u vezi s drugim činjenicama i sinom svjedoka”.

Branilac Senad Dupovac je kazao da odustaje i od drugog pozvanog svjedoka, jer mu je iskaz vezan za svjedočenje Hajrulaha Šišića. Šušina Odbrana je bila predložila jedino ova dva svjedoka.

Odbrana Tarika Šišića je uložila dva materijalna dokaza na okolnosti njegovog ranjavanja i ujedno opovrgavanja činjenica koje je u svom svjedočenju iznio zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH. To su bili jedini dokazi koje je provela ova Odbrana.

Šuši i Šišićima se sa Emirom Drakovcem sudi za učešće u napadu na konvoj, u kojem je u augustu 1992. godine ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti na području Rogatice. Drakovac je optužen i za mučenje zarobljenika na području općine Foča, kao i za ubistvo civila na području Rogatice.

Za naredno ročište, planirano 10. januara, Tužilaštvo BiH je najavilo izmjenu optužnice.

 

Džana Brkanić