Akeljić i ostali: Svjedoka i brata isprebijali

19. Decembra 2016.13:45
Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je bio pretučen u “Crnoj kući”, gdje je vidio druge zatočenike sa povredama.

Safet Bešo iz sela Kruščica (opština Vitez) kazao je da je u aprilu 1993. godine bio pripadnik Armije BiH (ABiH), te da je nakon par mjeseci provedenih na liniji prebačen u Civilnu zaštitu, gdje je kao stolar za vojsku pravio sanduke.

Prisjetio se kako su tri vojna policajca, najvjerovatnije u avgustu 1993. godine, došla i pretresla mu kuću. Poslijepodne je čuo da su njegova žena i njena majka zatvorene u “Crnoj kući”.

“Zajedno s bratom odmah odlazim do ‘Crne kuće’. Na vratima nas zaustavlja stražar Šemso Đelilović, koji je rekao da sačekamo da dođe Neso Hurem, komandant”, kazao je svjedok.

Dodao je da se Hurem po dolasku posvađao s njegovim bratom i ljutito im rekao: “Marš kući.”

“Mi smo krenuli oko pedeset metara, nakon čega je Hurem uzviknuo: ‘Minete, zatvori ih i ponašaj se prema njima kao i prema ostalim zatvorenicima’”, prisjetio se Bešo.

Svjedok je dodao da su on i njegov brat zatvoreni u maloj sobi, u koju je ušao Akeljić i obavijestio ih da su oni sada zatvorenici. U prostoriju su ušli Milan Mandić i Hurem.

“Mene je Milan Mandić udario pesnicom po licu. Hurem je tukao mog brata, a Minet je bio na vratima. Pozvao je još policajaca i tada su došli Bilal i Haskić Šaban. Minet im je naredio da me vežu, dok me Mandić svuda udarao”, prisjetio se svjedok.

On je precizirao da ga je Mandić udarao, a da je Haskić stajao sa strane i povremeno ga udarao. Bešo je kazao da je njegov brat isprebijan, ali da ne zna ko ga je tukao.

Tužilaštvo BiH tereti Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šemsudina Đelilovića da su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije BiH (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Svjedok Bešo je rekao da je nakon prebijanja došao doktor i stavio mu obloge.

“Te noći u podrumu kuće čuli smo da ima još ljudi. Čuli smo neku galamu, ciku”, izjavio je svjedok i kazao da je ujutru, tokom umivanja, na česmi ispred kuće vidio još par zarobljenika hrvatske nacionalnosti, koji su imali modrice po licu.

Bešo je rekao da je nakon dva dana prebačen u ambulantu, te da doktor, iako je Akeljić to od njega tražio, nije dozvolio da ga vrate u “Crnu kuću”.

Pojasnio je da tokom zatočeništva u “Crnoj kući” nije vidio svoju suprugu, te da mu je kasnije ispričala da je zatvorena nakon što je otišla do grada da traži hranu. Svjedok je naveo da nije saznao zbog čega je on bio zatvoren i pretučen.

Tokom unakrsnog ispitivanja Odbrane, svjedok je kazao da Akeljića poznaje još iz osnovne škole, te da mu je krivo što mu nije pomogao, već je naredio da ga vežu.

Na pitanje da li je čuo da je Akeljić naredio da ga udaraju, svjedok je rekao da nije.

Tokom unakrsnog ispitivanja Odbrane drugooptuženog Haskića, svjedok je ponovio da je vidio Haskića kako stoji “sa strane”.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. januar.

Dragana Erjavec