Članak

Preminula dvojica optuženih za ratne zločine

16. Decembra 2016.15:19
Sud BiH donio je rješenja o obustavi dva postupka, protiv Vlade Stjepanovića, optuženog za ratni zločin počinjen u Janji (Bijeljina) i Jovana Popovića, optuženog za zločin počinjen u Višegradu.

Vladi Stjepanoviću se sudilo zajedno sa Zoranom Bogdanovićem, Milanom Đokićem, Ljubišom Ikićem, Branislavom Trišićem, Zoranom Tanasićem, Žarkom Milanovićem, Mladenom Krajišnikom, Savom Mršićem, Milivojem Čobićem i Milanom Markovićem. Optuženi su bili komandiri, te pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Optuženima je na teret stavljeno da su učestvovali u progonu, nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

Jovan Popović je u prvostepenom postupku oslobođen optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Višegrada.

Prema presudi iz maja ove godine, Popović je oslobođen da je 1992. učestvovao u nezakonitom hapšenju i odvođenju civila iz mjesta Rodića Brdo, kojima se od tada gubi svaki trag.

Njemu se ranije sudilo sa njegovim sinom Goranom Popovićem, koji je pravosnažno oslobođen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada.

Džana Brkanić