Članak

Konferencija o pravosuđu: Povećati godine iskustva za imenovanja

16. Decembra 2016.15:09
Potrebno je povećati broj godina radnog iskustva prilikom zapošljavanja i imenovanja sudija i tužilaca u Državni sud i Tužilaštvo, kao i vrhovne, kantonalne i okružne pravosudne institucije, zaključeno je na konferenciji “Pravosuđe – stanje i perspektive”, koju je u Mostaru organiziralo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

Kada su u pitanju imenovanja, zaključeno je i da je potrebno ograničiti suzdržavanje od glasanja prilikom izbora sudija i tužilaca. Ocijenjeno je da bi trebalo uspostaviti praksu da se traži mišljenje višeg suda ili tužilaštva o stručnim i drugim kvalifikacijama kandidata.

“Potrebno je tražiti od kandidata za rukovodnu poziciju da dostavi VSTV-u BiH, u pismenoj formi, plan mjera za unapređenje stanja koje će preduzeti u sudu ili tužilaštvu ukoliko bude imenovan na poziciju predsjednika suda ili glavnog tužioca”, navodi se u zaključcima.

Učesnici konferencije smatraju da u procesu ocjenjivanja sudija i tužilaca treba pronaći dodatne parametre koji se odnose na kvalitet njihovog rada. Također, jedan od prijedloga je i da mišljenje o kandidatima daju kolege iz višeg suda ili tužilaštva.

Kada je u pitanju integritet i odgovornost u radu, predložene su izmjene Pravilnika VSTV-a BiH o sukobu interesa, kao i inovacije etičkih kodeksa u skladu sa EU standardima, te da se izradi tabela rizika i mjera za otklanjanje koruptivnog ponašanja u pravosudnim institucijama. Također, učesnici smatraju da treba povećati transparentnost rada pravosudnih institucija.

“Treba podsticati kulturu dijaloga o problemima u radu, razvijati svijest o društvenom značaju pravosudnih funkcija, suzbijati mentalitet nezamjeranja, te lažne kolegijalne solidarnosti i lojalnosti”, stoji u zaključcima s konferencije.

Također, na konferenciji je donijet i niz preporuka koje se tiču jačanja disciplinske odgovornosti, uključujući pooštravanje politike disciplinskog sankcionisanja i osnaživanje rada Ureda disciplinskog tužioca.

Sprečavanje političkog uticaja na rad pravosuđa i jačanje povjerenja javnosti u rad pravosuđa također su teme o kojima se govorilo na konferenciji. Zaključeno je da se mora nastaviti zagovaranje potpune finansijske neovisnosti pravosuđa, unaprijediti dijalog i komunikaciju sa izvršnom i zakonodavnom vlašću te edukovati portparole institucija.

“Podržano je javno objavljivanje imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija te njihov efektivan nadzor i provjera”, navodi se u zaključcima, te dodaje da je potrebno povećati zaštitu ličnih podataka zbog sigurnosti nosilaca pravosudnih institucija.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici strukovnih udruženja, zakonodavne i izvršne vlasti, advokatskih i notarskih komora, akademske zajednice, nevladinog sektora, ambasada i međunarodnih organizacija.


US Embassy - Logo“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“

Džana Brkanić