Članak

Zovko i drugi: Odgovorni profesionalci u združenoj jedinici policije

14. Decembra 2016.16:43
Na suđenju za zločine počinjene u Čapljini, svjedok Odbrane Jure Jerkić ispričao je kako je formirana združena jedinica policije koja je izvršavala borbene zadatke.

Svjedok Jure Jerkić, nekadašnji radnik policijske uprave u Mostaru, potvrdio je da je združena jedinica policije formirana krajem juna 1993. godine kada je došlo do napada Armije BiH (ABiH) na Hrvatsko vijeće obrane (HVO), odnosno kada je bila ugrožena “crta razdvajanja između ove dvije vojske”.

Jerkić, koji je iskaz dao kao svjedok Odbrane drugooptuženog Petra Krndelja, kazao je da je HVO u tom periodu ostao desetkovan i očekivalo se da će pripadnici policije morati da učestvuju i u izvšavanju borbenih zadataka.

Nakon odluke o formiranju jedinice, kako je rekao, bilo je potrebno pronaći ljude u policiji koji su mogli da vrše borbenu obuku.

“Našli smo četvoricu ljudi koji su vodili tu jedinicu. Bili su to odgovorni, školovani i profesionalni ljudi. Među njima je bio i Petar Krndelj”, kazao je Jerkić.

Dodao je da je policijska uprava u Mostaru obezbjeđivala združenoj jedinici logistiku, te da su pripadnici jedinice imali zelene, jednobojne uniforme.

“Zahvaljujući ljudima koji su vodili tu jedinicu, zapovjednicima, niko od pripadnika te jedinice nije ranjen, niti je poginuo. Bili su to odgovorni profesionalci. U odnosu na druge – ‘Pentagon'”, kazao je Jerkić.

Na pitanje Tužilaštva, on je kazao da je združena jedinica policije izvršavala borbene zadatke i o tome izvještavala stožer HVO-a, dok je civilna policija o svojim zadacima izvještavala načelnika policijske uprave Mostar.

Uz Krndelja, za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko, Krešo Raič i Ivica Čutura. Prema optužnici, Krndelj je bio pomoćnik komandira Policijske stanice u Čapljini, Zovko komandir Policijske stanice, Raič komandir voda Vojne policije, te Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci HVO-a 19. jula 1993. godine učestvovali u akciji u selu Čeljevo (opština Čapljina), tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila.

Svjedok Jerkić je kazao da su od 1993. godine sa radom počeli i vojni pravosudni organi.

“U tom periodu bio je veliki broj krivičnih djela koja su činili pripadnici vojske, ali i krivična djela koja su se dešavala prema vojnim licima. Takođe, vojni pravosudni organi su imali zadatak da štite i vojnu imovinu, ali i da se rastereti civilna policija koja je imala druge zadatke”, objasnio je svjedok.

Odbrana prvooptuženog Zovka upitala je svjedoka da li odlaskom Krndelja iz Policijske stanice u Čapljini, Zovko prestaje da mu bude nadređeni, Jerkić je rekao da je to tačno.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. decembar.

Dragana Erjavec