Članak

Stanišić i Milošević: Za Odbranu nedokazana optužnica

14. Decembra 2016.17:33
Odbrana Ostoje Stanišića, optuženog za genocid u Srebrenici, u završnim riječima je navela da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je optuženi počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Miloš Perić kazao je je optuženi nije znao za plan istrebljenja i prisilnog preseljenja Bošnjaka iz Srebrenice.

“Nema nijednog dokaza da je upoznat sa planom postupanja sa zarobljenicima i da će biti ubijeni. Nema nijednog dokaza da je izvršio neko djelo niti da je namjerno pomogao izvršenju krivičnog djela. U ovom postupku nije dokazano da je znao za zajednički zločinački cilj i da je pridonio ostvarenju tog cilja. Odbrana smatra da nije dokazano da je počinio genocid”, kazao je Perić.

Stanišiću se sa Markom Miloševićem sudi za ubistva oko 800 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca. Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, a Milošević njegov zamjenik.

Naned Rubež, također branilac Stanišića, kazao da Šesti pješadijski bataljon nije imao zonu odgovornosti već rejon odbrane. Kako je naglasio, nova škola, Dom kulture i brana nisu se nalazile u rejonu odbrane te brigade i Stanišićev bataljon nije koristio te objekte u koje su dovedeni zarobljenici.

“Tužilaštvo BiH nije ponudilo nijedan dokaz da je Stanišić naredio obezbjeđenje i ubistva zarobljenika. Nema dokaza da su pripadnici Šestog bataljona vršili obezbjeđenje zarobljenika u novoj školi. Svi svjedoci su izjavili da su zarobljenike dovezli i obezbjeđivali nepoznati pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) i Vojne policije”, kazao je Rubež.

Odbrana je dodala da ne postoje dokazi da je bilo koji pripadnik Šestog batoljona učestovao u ubistvu zarobljenika u novoj školi i da nijedan svjedok nije potvrdio da su vozila Šestog bataljona prevozila zarobljenike na Crvenu branu.

“Što se tiče tvrdnje tužilštava da su pripadnici Šestog bataljona učestovali u strijeljanju zarobljenika na Crvenoj brani, u vrijeme egzekucije Stanišić nije bio u komandi već na liniji odbrane na isturenom komandnom mjestu. Crvena brana je van rejona Šestog bataljona. Nema nijednog dokaza da je bilo ko od pripadnika Šestog bataljona učestovao u ubistvu zarobljenika na Crvenoj brani”, kazao je branilac Miloš Perić.

On je dodao da nema dokaza da je Stanišić bilo kada komunicirao radi angažovanja mašina za ukop ubijenih na Crvenoj brani.

“Optužba nije dokazala da je u namjeri da prikrije zločin angažovao pripadnike inžinjerijske čete”, kazao je branilac Perić.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. decembar, kada će Stanišićeva Odbrana nastaviti sa iznošenjem završne riječi.

Albina Sorguč