Članak

Ćurić i ostali: Civili smješteni u školu po naređenju

14. Decembra 2016.17:13
U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Mostara, svjedok Odbrane Ibrahima Demirovića kazao je da su civili iz Bijelog Polja (općina Mostar) 20. ili 25. jula 1993.

godine smješeteni u Osnovnu školu u Potocima.

Sulejman Budaković, nekadašnji načelnik Štaba Četvrtog korpusa Armije BiH, kazao je da je 30. juna 1993. godine izvršena “deblokada” istočnog dijela Mostara. Naveo je da je komadant korpusa naredio da se izvrši proboj prema Bijelom Polju, te da je nakon proboja pod kontrolom Armije BiH ostalo 107 civila hrvatske nacionalnosti.

Svjedok je precizirao da mu je poznato da se radilo o 107 lica iz matrerijala koji je dobio od Demirovićeve Odbrane.

Budaković je istaknuo da je poslije 30. juna 1993. godine došlo do ubistva 13 ili 14 pripadnika Armije RBiH u noći iz zasjede.

“Skoro svaku noć po jedno ubistvo”, kazao je Budaković.

On je istaknuo da obzirom da su se kuće civila nalazile u blizini borbenih dejstava komanadant korpusa je donio narednu da se civilno stanovništvo iseli i nađe lokacija.

“Smješteni su u Osnovnu školu u Potocima”, kazao je svjedok, pojasnivši da iz priča zna da su tamo bili i da nije išao u tu školu.

Svjedok je ispričao kako je krenuo i proces formiranja brigade u Bijelom Polju od lokalnog stanovništva i bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), što je to trajalo 20 ili 25 dana.

On je naveo da je Miralem Jugo postavljen za komandanta brigade u Bijelom Polju. Odbrana je konstatovala da je ta brigada nazvana 47.

Budaković je kazao da je Jugo poginuo u augustu ili početkom septembra, a da je za komandanta nakon toga postavljen Ibrahim Demirović.

Demiroviću se, zajedno sa Enesom Ćurićem, Mehmedom Kaminićem, Samirom Kresom i Hebibom Čopeljom sudi za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su od juna do decembra 1993. godine bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović je bio komandant 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić su bili pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. decembar.

Albina Sorguč