Članak

Šišić i ostali: “Marš na Zebinu šumu”

13. Decembra 2016.16:05
Svjedoci Odbrane Emira Drakovca negirali su da je bilo zarobljenih neprijateljskih vojnika na lokalitetu Zebina šuma u općini Foča.

Fahrudin Žiga, koji je bio u Prvoj rogatičkoj brigadi, kazao je da je s Drakovcem bio učesnik akcije u Zebinoj šumi.

“Akcija je počela navečer, a mi smo došli sutradan ujutro i nastavili s desne strane. Bio sam s Drakovcem rame uz rame. Sišli smo do nekog doma, lijevo je bio stari vojni kamion i malo dalje jedna samohotka, ali ljude nismo našli, povukli su se”, ispričao je Žiga.

On je naveo da sigurno nije vidio ni zarobljene, ni žive, ni mrtve neprijateljske vojnike.

Emir Drakovac je optužen da je krajem 1992. na području općine Foča – lokalitet Zebina šuma – s još jednom osobom mučio nepoznatog zarobljenika, koji je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), te da je u novembru iste godine u mjestu Vratsalići (općina Rogatica) ubio civila.

Njemu se s Muhamedom i Tarikom Šišićem te Azizom Šušom sudi i za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.

Svjedok Odbrane Ćamil Hadžibulić rekao je da je bio zamjenik komandanta u Prvom rogatičkom bataljonu na Pokriveniku, te da je njegova jedinica s jedinicom iz Brčigova u novembru ili decembru 1992. učestvovala u napadu na Zebinu šumu.

“Drakovac je bio u Brčigovskom bataljonu. Naša i njihova jedinica su se kretale ka domu, desnom linijom kroz šumu (…) Otpora je bilo, ali nismo se vidjeli fizički. Nasumice smo pucali jedni na druge”, kazao je Hadžibulić, negiravši da je bilo zarobljenih neprijateljskih vojnika.

Svjedok Amir Smajović je rekao da je bio komandir Kukavičke čete Šestog bataljona 31. drinske udarne brigade. Emir Drakovac, kako je kazao, bio je vojnik prvog voda ove čete i zajedno sa ostalim članovima voda učestvovao je u “maršu na Zebinu šumu”.

“Naš zadatak je bio da, nakon što je jedinica Nedima Alagića Pede oslobodila dio linije, idemo s desne strane prema selu Mihovići. Kada smo stigli do sela, zatekli smo sanitet i još neke objekte, ali nismo vidjeli vojnike, samo krvave tragove. Pretpostavljam da je bilo ranjenih”, rekao je Smajović.

On je naveo da je taj dio linije držala njegova četa do navečer, kada ih je smijenila druga jedinica.

“Mi smo se skupa svi povukli. Drakovac je sve vrijeme bio pored mene”, kazao je svjedok, negiravši da je Drakovac ikoga zarobio.

Posljednji svjedok Odbrane Emira Drakovca, Hasib Čolić je rekao da je, kao pripadnik “jedinice Nedima Alagića Pede”, učestvovao u akciji na Zebinu šumu.

“Mi smo predvečer ušli u Zebinu šumu i zauzeli nekoliko bajti, a ujutro nam je došla ispomoć sa Pokrivenika i Brčigova. (…) Mi smo imali napad s boka. Mogu vam reći da sam jednog mrtvog vidio, ali zarobljenih nije bilo”, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje Tužilaštva BiH, on je rekao da nije mogao vidjeti cijeli teren i sve učesnike u akciji.

Suđenje se nastavlja 20. decembra, kada će Odbrane Aziza Šuše i Tarika Šišića izvesti svoje dokaze.

Džana Brkanić