Članak

Tepić i ostali: Preminula četvorica zatvorenika

12. Decembra 2016.17:26
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši kazao je da su zatvorenici zlostavljani, od čega su četvorica preminula.

Svjedočeći putem videolinka iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Nusret Hadžimahović je rekao da je zajedno sa sinom 22. juna 1992. doveden u zatvor u Kotor-Varoši, gdje su ostali više od godinu dana.

Odmah po dolasku, kako je kazao, pretučen je.

“Smjestili su nas u tri sobe, gdje je bilo nas 37. Bila je i jedna žena i dvojica maloljetnika”, izjavio je svjedok.

Kako je rekao, poznaje Duška Maksimovića, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koji je “pretukao konobara Semka Smajlovića, a potom naredio da se udaraju i ostali zatvorenici”.

“I ja sam dobio udarce. Nisam vidio ko me udarao”, kazao je svjedok, istaknuvši da mu je sin rekao da su ga na stepenicama presreli pripadnici “Maksimovićeve grupe” i pretukli.

Svjedok je kazao da je Duško Vujičić bio magaciner, “bahat i vulgaran”. “Nisam siguran je li Duško Vujičić ili Ratko Keverović tukao Đasima Tuzlića”, dodao je svjedok.

Za četvoricu zatvorenika on je rekao da su preminuli od posljedica premlaćivanja.

Hadžimahović je svjedočio na suđenju Savi Tepiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Iliji Kurušići i Radojku Keveroviću, optuženima za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

U optužnici stoji da je Tepić bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičić, Maksimović i Keverović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Za uslove u zatvoru svjedok je kazao da su bili loši, hrana prokisla…

Svjedok nije zatražio naknadu nematerijalne štete, rekavši “neka je na sramotu onima koji su to radili”.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. decembar.

Džana Brkanić