Članak

Brnjiću šest godina za silovanje u Odžaku

9. Decembra 2016.12:45
Sud BiH osudio je bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Marijana Brnjića na šest godina zatvora zbog zločina počinjenog na području Odžaka u ljeto 1992. godine.

Brnjić je proglašen krivim što je kao pripadnik 102. brigade HVO-a, u junu 1992. godine, u mjestu Posavska Mahala kod Odžaka silovao ženskog civila srpske nacionalnosti.

“Na ove okolnosti, svjedokinja Dušanka Stojanović je detaljno opisala okolnosti počinjenog djela. Vijeće je prihvatilo njen iskaz i poklonilo mu vjeru. Ona je jasno i decidno opisala događaj. Istakla je da ju je optuženi uveo u sobu, natjerao je da se skine, bacio je na krevet, a potom je silovao”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić.

U presudi stoji da je iskaz svjedokinje Stojanović vjerodostojan, jer je u bitnim dijelovima potvrđen i iz iskaza ostalih svjedoka. Stojanović je, dodaje Gluhajić, u pogledu identiteta optuženog kazala da ga je poznavala od ranije.

U pogledu alibija optuženog, Gluhajić je naveo da je Odbrana izvela pet svjedoka kako bi dokazala da je Brnjić u vrijeme silovanja bio u Njemačkoj.

“Vijeće nije prihvatilo alibi. Iskazi svjedoka Odbrane su neuvjerljivi, te su isti u međusobnoj suprotnosti”, dodao je Gluhajić.

Vijeće je od otežavajućih okolnosti cijenilo brutalnost silovanja, a od olakšavajućih da je Brnjić porodičan čovjek, otac troje djece kao i njegovo korektno ponašanje.

Na ovu prvostepenu presudu Suda BiH dozvoljena je žalba.

Emina Dizdarević Tahmiščija