Članak

Baotiću deset godina zatvora za zločin u Orašju

9. Decembra 2016.13:17
Sud BiH je prvostepenom presudom osudio Matu Baotića na deset godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Orašja.

This post is also available in: English

Baotić je proglašen krivim da je kao komandir drugog odjela Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) silovao Mariju Tunde-Benković, te zaštićene svjedokinje S-4 i S-5, kao i za maltretiranje Jovana Cvijanovića dok je bio zatvoren u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali (općina Orašje) i to udarajući ga “metalnim lancem za pse”.

Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla je da je iskaz oštećene Tunde-Benković detaljan i uvjerljiv te potkrijepljen iskazima ostalih svjedoka.

Svjedok Ivo Matuzović je potvrdio da su Tunde-Benković i njen muž privremeno boravili u njegovoj kući kada su po njih došli Mato Baotić i Pera Vincetić.

Protiv Pere Vincetića je Tužilaštvo BiH 2010. godine podiglo optužnicu za zločine počinjene u Orašju, ali je on nedostupan istražnim organima u BiH.

Prema presudi, Odbrana nije uspjela dokazati da je Baotić bio u sporno vrijeme van države jer je kao materijalni dokaz priložila izvještaj o odvođenju Marka Benkovića, muža oštećene, koji je potpisan od optuženog.

Vijeće se također osvrnulo da činjenica da su oštećena i njen muž bili vlasnici striptiz bara “Charlie”, na čemu je Odbrana u više navrata insistirala, nema veze sa izvršenjem radnji koje se optuženom stavljaju na teret.

Sud BiH je poklonio povjerenje i oštećenoj S-5. Njen iskaz je, prema Vijeću, valjan i potkrijepljen izjavama svjedoka S-3 i Nikole Čikojevića.

Kada je u pitanju oštećena S-4, Sud BiH je zaključio da je Baotić “izvršio radnju izjednačenu djelu silovanja” tako što joj je “gurao pištolj u vaginu”. Iako nije direktna radnja silovanja, prema Sudskom vijeću, svako prisilno djelovanje ovog tipa nad nekom osobom izjednačava se sa silovanjem.

Vijeće je djelomično usvojilo imovinskopravne zahtjeve oštećenih, i naložilo da Baotić isplati Tunde-Benković 20.000, S-4 15.000, a S-5 25.000 konvertibilnih maraka na ime duševne boli i patnje.

Sudsko vijeće je poklonilo vjeru svjedoku Jovanu Cvijanoviću u dijelu u kojem navodi da ga je optuženi maltretirao udarajući ga “metalnim lancem za pse”. Dio koji Sudsko vijeće nije prihvatilo odnosi se na fizičko maltretiranje u junu 1992. jer se Cvijanović nije mogao sjetiti detalja u vezi s tim.

Prvostepenom presudom Baotić je oslobođen optužbe da je fizički maltretirao Peru Božića, S-2 i skupinu civila koja je dovedena iz Slavonskog Broda, jer se tačke optužnice razlikuju od iskaza svjedoka.

Prilikom odmjeravanja kazne, Sudsko vijeće je cijenilo da je Baotić porodičan čovjek, koji ima četvero djece, ali i bezobzirnost prilikom činjenja djela iz optužnice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English