Članak

Andabak i ostali: Optuženi prvi svjedok

7. Decembra 2016.12:32
Državno tužilaštvo je na suđenju za zločine počinjene u Livnu pročitalo iskaz svjedoka Đorđa Pažina u kojem on navodi da je premlaćen u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”.

Pažin, koji zbog bolesti nije mogao doći da svjedoči, u iskazu datom Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) je kazao da je u augustu 1992., zajedno sa ostalim srpskim stanovništvom iz Velikog Gubera (općina Livno), odveden u školu “Ivan Goran Kovačić”.

“Suprugu Vasu su ispitivali vezano za neku zolju. Mene su ispitivali više puta oko naoružanja… Ibrahimović, za kojeg mislim da je bio glavni, i neki Velagić iz Livna. Ja sam rekao da su to sve izmišljotine. Nikad nikakvo naoružanje nisu našli”, naveo je u iskazu Pažin.

Pažin je kazao da je u školi proveo sedam dana, a jedanput su ga iz sale izveli nepoznati vojnici i pretukli, zajedno sa ostalim zatvorenicima. On je rekao i da je vidio da su ostali zatvorenici premlaćivani, te da je čuo i za ubistva.

Odbrana optuženog Zdenka Andabaka je kazala da bi svjedoku postavili pitanja koja se tiču nelegalnog naoružanja koje je Srpska demokratska stranka (SDS) davala stanovništvu, te o Pažinovom priznanju posjedovanja oružja i krivičnoj prijavi protiv njega, o čemu imaju materijalne dokaze. Odbrana optuženog Seada Velagića bi od svjedoka tražila da opiše spomenute Velagića i Ibrahimovića.

Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću se sudi za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila počinjena 1992. u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu, dok se u odvojenom predmetu Andabaku sudi i za zločine počinjene 1993. godine.

Na ovom ročištu je saslušan i vještak neuropsihijatar Muhamed Ahmić, koji je izjavio da Đorđe Pažin nije sposoban za svjedočenje. Upitan da li je svjedok bio u takvom stanju kada je davao iskaz u SIPA-i, vještak se nije mogao izjasniti.

Tužilaštvo BiH je na ovom ročištu u spis uložilo 34 materijalna dokaza, među kojima su kartice nestalih lica iz Livna, te zapisnici o identifikaciji posmrtnih ostataka osoba navedenih u optužnici. Uloženi su i izvještaji Instituta za nestale osobe BiH i Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i nestalih lica iz Republike Srpske, kao i zapisnici o prepoznavanju optuženih na osnovu fotografija na koje su Odbrane uložile prigovore.

Državno tužilaštvo je kazalo da namjerava na narednom ročištu saslušati vještaka sudske medicine, nakon čega će Odbrana Zdenka Andabaka početi sa izvođenjem dokaza. Kako je rečeno, planirano je da odmah na početku bude saslušan optuženi.

Naredno ročište zakazano je za 21. decembar.

Džana Brkanić