Članak

Ristanić: Kamara leševa iza hangara

6. Decembra 2016.12:56
Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području općine Brčko, svjedok Tužilaštva BiH je pričao šta je uspio preživjeti u logoru Luka, gdje mu je ubijen brat i bačen na kamaru leševa.

Tufik Karić je rekao da je 1. maja 1992. počela pucnjava u Brčkom i da se naredna četiri dana, zajedno s bratom, majkom i komšijama, krio u podrumu svoje kuće u naselju Rosulje, odakle su ih, pod prijetnjom da će im baciti bombe, izveli nepoznati vojnici.

“Odveli su nas u Dom zdravlja, tu su nas razdvajali. Žene i djecu su zadržali u prizemlju Doma zdravlja, a nas muškarce su odveli preko puta u džamiju, gdje smo zatekli dosta ranije uhapšenih ljudi. Odatle su, koga su htjeli, vodili na ispitivanje u Dom zdravlja”, kazao je svjedok, dodavši da su uhapšeni zlostavljani, zastrašivani i provocirani u džamiji.

Prema Kariću, jedan od zatvorenika je ubijen u džamiji. Nakon dvije večeri, kako je rekao, muškarci su odvedeni u kasarnu – garnizon, tačnije u prostorije restorana, gdje se nalazi današnji sud u Brčkom.

“Nakon dan ili dva obratio nam se načelnik opštine Ristanić Đorđe. Kazao je da moramo ići s tog područja jer nemaju čime da nas hrane. Rekao je da sami izaberemo gdje želimo ići. (…) Također, isto je kazao i Boško iz Crvenog krsta”, izjavio je Karić.

Đorđe Ristanić je optužen da je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, od aprila do decembra 1992. godine svjesno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim djelima.

Karić je rekao da su ubrzo nakon ovih obraćanja stigli autobusi, koji su 500 do 600 zatvorenika odvezli u Luku u Brčkom, gdje su zatvoreni u neuslovni hangar.

“Bila je ćebad na koju smo morali odložiti sve što smo imali. (…) Prekoputa su u kancelariji carine vršena ispitivanja od strane inspektora. Vođen je moj brat, ali mene nisu ispitivali”, ispričao je svjedok.

Na upit Tužilaštva, Karić je potvrdio da su to inspektori “Tešić i Paulinović”. Odbrana je prezentovala iskaz iz istrage u kome svjedok navodi da je njega ispitivao inspektor Dragiša Tešić, što je svjedok negirao.

Svjedok je istaknuo da je i njegov brat izveden s još dvojicom muškaraca iz hangara 15. maja 1992., te da je ubijen. Prema iskazu svjedoka, on je prozvan i vidio je bratovo tijelo, koje je zajedno s još dvojicom muškaraca odnio na kamaru leševa iza hangara.

Karić je potvrdio da je i on premlaćivan u logoru Luka.

Suđenje se nastavlja 20. decembra.

Džana Brkanić