Članak

Akeljić i ostali: Ročište odgođeno iz tehničkih razloga

5. Decembra 2016.11:47
Planirano unakrsno ispitivanje Gorana Strukara, svjedoka Tužilaštva BiH koji je iskaz trebao dati video-linkom iz Australije, nije održano zbog tehničkih nemogućnosti.

Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je obraćajući se strankama u postupku da video-link sa Australijom nije mogao biti uspostavljen.

“Današnje ročište ćemo iz tog razloga otkazati, jer ne postoji šansa da uspostavimo video-link sa Australijom”, objasnio je Jukić.

Link sa Australijom je trebao biti uspostavljen na suđenju Minetu Akeljiću, Šabanu Haskiću, Senadu Bilalu, Hazimu Patkoviću i Šemsudinu Đeliloviću, koji su optuženi da su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica (općina Vitez) učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Naredno ročište zakazano je za 12. decembar, kada će iskaz dati novi svjedok Tužilaštva BiH.

Dragana Erjavec