Članak

Podignuta optužnica za zločine u Skelanima

2. Decembra 2016.10:49
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest osoba zbog zločina protiv čovječnosti na području Skelana nad bošnjačkim i romskim stanovništvom od aprila do avgusta 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Blagomira Jovanovića zvanog Mićo, Milenka Čanića zvanog Čano, Stevana Lukića zvanog Stevo, Dragojla Filipovića zvanog Đido, Radomira Katanića zvanog Rašo i Slavka Milovanovića.

Tužilaštvo ih tereti da su, kao članovi Kriznog štaba Srpske opštine Skelani, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu vojnih, policijskih i paravojnih snaga, s ciljem ubistava, prisilnog preseljenja i progona stanovništva bošnjačke i romske nacionalnosti iz više mjesta na širem području Srebrenice i Skelana.

“Progoni su počinjeni organiziranim napadima na sela i naselja, prisilnim odvajanjem muškaraca te ubistvima većeg broja osoba, među kojima i maloljetnika. Također, progoni su počinjeni premlaćivanjem i fizičkim zlostavljanjem žrtava, uništavanjem i paljenjem imovine, oduzimanjem ličnih dokumenata i dragocjenosti te prisilnim progonom žena i djece prema Bajinoj Bašti (Srbija)”, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

U ovim napadima, ubijeno je najmanje 40 žrtava, a prognano 1.000 žrtava bošnjačke i romske nacionalnosti sa područja Skelana i okoline.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Lamija Grebo