Članak

Medić i Rajič: Od zatvorenika do stražara

2. Decembra 2016.14:58
U nastavku suđenja za zločin počinjen u logoru Dretelj kod Čapljine, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o zatočeništvu i saznanjima o silovanim ženama srpske nacionalnosti.

Svjedok Damir Glogovac je kazao da su 1992. godine njega i njegovog oca pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) odveli u logor Dretelj “jer im je neko rekao da su snajperisti”.

Glogovac je kazao da ga je po dolasku u logor ispitao izvjesni Sajo Horozović, koji je, kako je saznao od drugih vojnika, bio nadređeni. On ga je ispitivao o naoružanju, a potom pozvao dvojicu vojnika koji su došli sa starom mašinicom za šišanje.

“Počeli su nas brijati. Drugom zatvoreniku su tada rezali tjeme glave. Smijali su mu se i rezali ga. Sajo je rekao da će i meni tako, ako ne kažem gdje se nalazi naoružanje”, prisjetio se svjedok.

On je kazao da su zatvorenicima oblačili uniforme kada su dolazili mediji da snimaju dešavanja u logoru, te su ih pretstavljali kao vojnike, a ne kao civile.

Glogovac je kazao da je u logoru proveo 47 dana. Njegova majka, koja je bila Hrvatica, tražila je “veze” da puste njega i njegovog oca. Rekao je da je otac pušten kući, a da je on “ostavljen kao garancija”.

“Ostavili su me kao pripadnika HOS-a. Imao sam i pušku, ali bez municije. Radio sam kao stražar, nadgledao žene”, ispričao je svjedok.

On je rekao da je među pripadnicima HOS-a u tom periodu bio i “Toni Rajič iz Mostara”, kao i Ivan Medić zvani Poskok.

Glogovac je kazao da je često bilo pokušaja da vojnici ulaze kod žena koje su, kako je rekao, željeli silovati. U tome ih je uglavnom sprječavao svjedok D, kojeg je Glogovac obavještavao kada bi dolazilo do problema.

Svjedok se također prisjetio zaštićene svjedokinje A, koju su, kako tvrdi, vojnici najčešće izvodili, te dodao da su sve žene “propale fizički i psihički”.

Optužnica tereti Ivana Medića i Tonću Rajiča da su od 5. maja do 17. avgusta 1992. godine, kao pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru Dretelj.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedok je rekao da Ivan Medić nije bio među vojnicima koji su odveli njega i njegovog oca u Dretelj.

Suđenje se nastavlja 9. decembra.

Srđan Kureljušić