Članak

Akeljić i ostali: Vođenje evidencije u “Crnoj kući”

28. Novembra 2016.14:10
Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je od maja 1993. godine bio u Vojnoj policiji u Kruščici, gdje je uzimao i protokolisao izjave od privedenih osoba.

“Došao sam u Vojnu policiju na poziv Nese Hurema. Rekao mi je da je formirana Vojna policija, da je Minet Akeljić komandir, a mene je zvao da vodim evidenciju, odnosno da od privedenih osoba uzmem pismenu izjavu i to protokolišem”, objasnio je svjedok “C”.

Dodao je da je Vojna policija u početku bila smještena u školi u Kruščici, nakon čega je čitava komanda prešla u “Crnu kuću”.

Svjedok “C” je potvrdio da je “Crna kuća” imala podrum u kojem su bili pritvorenici, ali da nikada nije silazio u taj dio kuće.

“Moj zadatak je bio da od privedene osobe uzmem pismenu izjavu. Te izjave predavao sam ili Minetu ili Nesi, koji mi je govorio koga treba da ispitam”, kazao je svjedok “C” i dodao da Akeljić nikada nije prisustvovao uzimanju izjave, već da je tu uvijek bio neki policajac.

U nastavku svjedočenja rekao je da se sjeća četvoro zarobljenih Hrvata, od kojih je jedan pobjegao, ali da nikada nije vidio nikakve povrede na njima.

“Nikada nisam čuo da je bilo ko od zatvorenika u ‘Crnoj kući’ mučen”, izjavio je svjedok “C”.

Tužilaštvo BiH tereti Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šemsudina Đelilovića da su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Tokom unakrsnog ispitivanja Odbrane prvooptuženog, svjedok “C” je kazao da nije bio pomoćnik komandanta za bezbjednost, te da nije bio osoba koja je komandovala Vojnom policijom, niti je davao naređenja optuženom Akeljiću.

“Niko nikome nije mogao narediti – niti ja njemu, niti on meni!”, naglasio je svjedok “C”.

Nakon završenog unakrsnog ispitivanja, Odbrana prvooptuženog najavila je da će svjedoka “C” pozvati kao svog svjedoka i direktno ga ispitati.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. decembar.

Dragana Erjavec