Članak

Kraljević i ostali: Batine u podrumskim prostorijama

24. Novembra 2016.13:50
Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju za zločine počinjene u Ljubuškom da je tri mjeseca bio zatvoren i tučen u zgradi policije u tom gradu.

Ahmet Šarić je ispričao da je u drugoj polovini decembra 1993. godine uhapšen u Čapljini, odakle ga odvode u zgradu policije u Ljubuški. Kako je rekao, njega i još dva prijatelja priveli su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a po dolasku u Ljubuški smjestili su ih u podrumske prostorije, gdje ostaje desetak dana.

Prisjetio se da je za vrijeme boravka u podrumu pet ili šest puta pretučen.

“Ako bi neko njihov poginuo – tad su se najviše iživljavali nad nama. Meni su stavljali pištolj u usta, a dobio sam udarce u rebra i u stomak”, ispričao je svjedok.

Kazao je da zbog mraka u podrumu nije mogao uvijek da vidi ko ga udara, ali se sjeća da su među čuvarima bili Mišo i Andrija.

“Njih pamtim jer su me najviše tukli. Nisam ih poznavao odranije, ali sam njihova imena saznao od njihovih kolega. Čuo sam da ih tako zovu”, objasnio je svjedok.

Za zločine počinjene u Ljubuškom, Tužilaštvo BiH tereti Ivana “Ivicu” Kraljevića, Matu Jelčića, Slavka Skendera, Stojana Odaka, Vicu Bebeka, Vinka Radišića i Dragana Miloša. Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici Vojno-istražnog zatvora (VIZ), koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Šarić je rekao da je nakon desetak dana, zbog zdravstvenih razloga, iz podrumske prostorije prebačen na sprat u spavaonu, gdje ostaje do marta 1994. godine.

“U spavaoni su bili mnogo bolji uslovi. Bilo nas je mnogo više, ali je prostorija bila veća, sa ćebadima na podu, a mogli smo dnevno i dva sata da šetamo”, kazao je Šarić.

Potvrdio je da on zbog svog zdravstvenog stanja nije išao na radove, već da je prao automobile u krugu dvorišta.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok Šarić je rekao da je upravnik zatvora bila osoba koju su zvali Brada, ali da njegovo pravo ime ne zna.

Nastavak ročišta zakazan je za 15. decembar.

 

Dragana Erjavec