Članak

Stanišić i Milošević: Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu

23. Novembra 2016.17:28
Tužilaštvo BiH zatražilo je maksimalnu kaznu zatvora za Ostoju Stanišića i Marka Miloševića navodeći da su optuženi doprinijeli izvršenju genocida u Srebrenici.

Tužilac Predrag Tomić je u završnoj riječi zatražio da Stanišić i Milošević budu proglašeni krivima i osuđeni po zakonu.

Tomić je istakao da na strani optuženih ne postoji nijedna olakšavajuća okolnost, ali da ima veliki broj otežavajućih, poput velikog broja žrtava te ravnodušnosti optuženih, koji nisu pokušali spasiti niti jedan ljudski život.

“Znali su da će muškarci koji su dovedeni u Petkovce biti ubijeni”, rekao je Tomić, naglasivši da su Stanišić i Milošević pomogli u zatvaranju i pogubljenju preko 800 bošnjačkih muškaraca.

Optuženi su 14. jula 1995. u svoju zonu odgovornosti primili bošnjačke zarobljenike, naveo je Tomić te istakao da je nesporno da su svi objekti u Petkovcima u kojima su se nalazili muškarci pripadali komandi Šestog bataljona. Dodao je da su optuženi od samog početka bili prisutni kada su zarobljenici stigli u Petkovce, pozivajući se na iskaze svjedoka Tužilaštva BiH, te da je u Petkovcima bilo i sporadičnih ubistava, o čemu je upoznata i komanda.

Stanišiću i Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca. Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, a Milošević njegov zamjenik.

U završnoj riječi tužilac je naveo da su zarobljenicima prilikom izvođenja iz škole vezane ruke, nakon čega su utovarani u kamione. Istaknuo je da su dvojica preživjelih svjedoka, opisujući svoj odlazak prema brani, gdje su se vršila srijeljanja, kazala da su vidjeli redove mrtvih ljudi, da im je naređeno da legnu, nakon čega je slijedio rafal.

Tomić je rekao da je nakon pogubljenja, u koordinaciji sa Šestim bataljonom, vršeno angažovanje pripadnika Zvorničke brigade kako bi se žrtve zakopale, te da su radne mašine Zvorničke brigade korištene za ukop ubijenih.

On je dodao da su svjedoci potvrdili da su se za upotrebu građevinskih mašina prvo morali javiti u komandu Šeštog bataljona.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. decembar, kada je planirano iznošnje završne riječi Odbrane Ostoje Stanišića.

Albina Sorguč