Članak

Pržulj: U istrazi negirao zločine

23. Novembra 2016.16:50
Državno tužilaštvo prezentovalo je zapisnik o saslušanju optuženog Nenada Pržulja, u kojem negira da je znao za sudbinu šest zatvorenika iz objekta u Čavarinama (općina Sokolac).

Tužilaštvo BiH je u sudnici pročitalo zapisnik o ispitivanju osumnjičenog Pržulja u kome se navodi da je 1992. godine mobilisan u Drugu romanijsku brigadu na zadacima transporta hrane, te da mu je nadređeni bio Mile Kovačević.

U iskazu, Pržulj navodi da su u školi na Sokocu bili zatvoreni muslimani, a da je komandir straže bio izvjesni Krstajić. Pržulj je, kako je naveo, vozio hranu u mjesto Čavarine, gdje je raspoređen i za komandira straže.

“Zatvorenici su bili smješteni u dvije prizemne prostorije. Među njima sam znao svog kolegu Safeta Gagulu, Heću i još neke. Bilo ih je po 20 u dvije mračne prostorije. (…) Mene su molili da im skinem po jednu dasku sa prozora zbog svjetlosti, što sam i učinio”, naveo je u iskazu Pržulj.

Dodao je da je donosio deke i jorgane za zatvorenike, te da je hrane bilo dovoljno – tri puta na dan. Također je kazao da su stražari grijali vodu da bi se zatvorenici okupali. Dodao je da niko nije tražio ljekarsku pomoć, te da je bio strogo zabranjen ulazak u zatvor i zlostavljanje zatvorenika.

“Jednom sam vidio kako nepoznati vojnik udara Kabu kutljačom. Odmah sam to zaustavio i prijavio u komandu”, naveo je optuženi.

U iskazu, Pržulj je rekao da se sjeća razmjene šest zatvorenika i spiska koji mu je predao Momčilo Pajić, ali da do 2011. nije znao kakva je sudbina tih zatvorenika, te da se ne osjeća odgovornim.

Državno tužilaštvo tereti Pržulja da je, kao komandir zatvora u Osnovnoj školi Petar Kočić u selu Čavarine kod Sokoca, od maja 1992. do marta 1993. godine učestvovao u zatvaranju, premlaćivanju i nestanku sokolačkih Bošnjaka, kao i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Pržulj je u martu 1993. godine, zajedno s još nekoliko stražara, učestvovao u izvođenju šest zatočenih civila, pod izgovorom da će biti pušteni na slobodu, te ih predao pripadnicima Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), koji su ih odvezli u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag.

Arsen Bašović, svjedok Odbrane Pržulja, na ovom ročištu je kazao da je bio stražar u školi na Sokocu i u mjestu Čavarine. Naveo je da je optuženi Nenad Pržulj dolazio u školu na Sokocu, jer je dovozio hranu, a da je komandir bio Rajko Krstajić.

“Krstajić je i po prelasku u Čavarine bio komandir. Ne znam tačno koliko, a Nenad je dovozio hranu. Kasnije je Nenad preuzeo dužnost komandira straže”, rekao je Bašović, dodavši da misli da je nadređeni za zatvor bio Mile Kovačević, koji je u međuvremenu preminuo.

On je naveo da su zatvorenici u Čavarinama imali dovoljno hrane. Upitan da li su na prozorima bile zakovane daske u prostoriji sa zatvorenicima, svjedok je kazao da nisu, već da su tokom zime napravljeni kapci da im bude toplije, te da su im davali jorgane i deke.

Bašović je kazao da je u zatvor jedne prilike došao i Momčilo Pajić koji je bio na čelu vojne policije i donio spisak, sa kojeg je Pržulj pročitao imena šest zatvorenika za koje mu je rečeno da idu u razmjenu.

Odbrana Pržulja je navela da odustaje od ostalih svjedoka, te je uložila nekoliko materijalnih dokaza, dok je Državno tužilaštvo najavilo mijenjanje optužnice.

Suđenje se nastavlja 6. ili 14. decembra.

Džana Brkanić