Članak

Akeljić i ostali: Svjedočenje prekinuto iz tehničkih razloga

21. Novembra 2016.13:25
Unakrsno ispitivanje Gorana Strukara, svjedoka Tužilaštva BiH koji je iskaz trebao dati video-linkom iz Australije, prekinuto je iz tehničkih razloga.

Svjedok Strukar je na početku unakrsnog ispitivanja Odbrane prvooptuženog Mineta Akeljića ponovio da je zarobljen sa trojicom komšija Križanovića, te da je sa sobom imao pušku M-84.

Kako je objasnio, prilikom zarobljavanja sva četvorica su odvedeni na Ribnjak, gdje su bili pripadnici Armije BiH (ABiH), odakle ih odvode u “Crnu kuću”.

“Po dolasku, zajedno su nas smjestili u podrumske prostorije ove kuće, da bi nas nakon toga razdvojili”, objasnio je svjedok Strukar.

Tužilaštvo BiH tereti Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šemsudina Đelilovića da su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade ABiH, te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Dalje ispitivanje ovog svjedoka na današnjem ročištu nije bilo moguće iz tehničkih razloga.

Dogovoreno je da će svjedok nastaviti sa iskazom najvjerovatnije za dvije sedmice, dok je naredno ročište zakazano za 28. novembar, kada će iskaz dati zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH.

Dragana Erjavec