Članak

Brnjić: Odbrana zatražila oslobađajuću presudu

16. Novembra 2016.17:20
U završnoj riječi na suđenju Marijanu Brnjiću, optuženom za zločin počinjen na području Odžaka, Odbrana je naglasila da je optuženi oslobođen krivnje u drugom predmetu koji se “bavio istim događajem” i da bi stoga Sud BiH i ovaj put trebao donijeti oslobađajuću presudu.

Izricanje presude zakazano je za 9. decembar.

Branitelj Rifat Konjić je kazao da je Marijan Brnjić ranije, presudom Suda BiH u drugom predmetu, oslobođen optužbe da je silovao Ljubicu Lešić i Milicu Đekić, koja je naknadno izjavila da je, u noći kada se desio događaj iz optužnice, s njima bila i Dušanka Stojanović.

“U odnosu na optužnicu i ovaj predmet, pa tako i oslobađajuću presudu, sasvim je jasno da se ovdje radi o istom djelu, gdje je Marijan Brnjić oslobođen da je silovao žene srpske nacionalnosti”, rekao je Konjić.

Branitelj je istakao da je svjedokinja Milica Đekić kroz istragu i svjedočenje na ovom sudu, konstantno mijenjala svoj iskaz, pa je tako drukčije ispričala o načinu kako je odvedena na silovanje, ko se tu nalazio, te kako se sve desilo.

U vezi s oštećenom Dušankom Stojanović, Odbrana smatra da se ona pojavila tek nakon što je Brnjić oslobođen optužbi da je silovao žene srpske nacionalnosti.

“Zbog čega se ranije nije pojavila, iako su svi o njoj govorili, spominjali je i u prethodnom predmetu?”, kazao je branitelj.

Prema njegovim riječima, oštećena je u istrazi izjavila da je jasno vidjela Marijana Brnjića pred kućom u kojoj je tada bila, dok je tokom saslušanja pred Sudom BiH rekla “da je jedva vidjela Marijana Brnjića na stepenicama ispred kuće kada je neko slučajno baterijom posvijetlio na njega”.

Također je navedeno da je Stojanović u istrazi kazala da su odvedene četiri žene, a kasnije na suđenju – da su bile samo tri.

“Razlike su tolike da djeluje kao da se radi o dvije različite osobe, a na pitanja zašto se iskazi razlikuju, svjedokinja nije znala odgovoriti”, naglasio je Konjić.

Tužitelj Miroslav Janjić je rekao da su razlike u iskazu svjedokinje jako male. On je također istakao da Brnjiću nikada nije suđeno za silovanje Dušanke Stojanović i da stoga nije bitno što je oslobođen u drugom predmetu.

Branitelj Konjić je dodao da se ovim svjedokinjama nije poklonilo povjerenje prilikom donošenja prvostepene i drugostepene presude u predmetu gdje su svjedočile protiv Marijana Brnjića, pa da je sasvim jasno da se svjedokinjama ni u ovom slučaju ne može pokloniti povjerenje.

Brnjić je u drugom predmetu osuđen na šest godina zatvora za silovanje u Odžaku. Dijela optužbi je oslobođen.

Srđan Kureljušić