Članak

Babić Ljuban i ostali: Počelo suđenje za zločine u Bosanskom Novom

15. Novembra 2016.16:30
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, pred Sudom BiH počelo je suđenje trinaestorici optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bosanskog Novog.

Za zločin u Bosanskom Novom optuženi su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ostoja Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, braća Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

U optužnici se navodi da su zločine počinili kao pripadnici vojske i policije, te paravojnih formacija snaga Srpske Republike BiH, a kasnije Vojske Republike Srpske (VRS). Prema optužnici, oni su od maja do septembra 1992. učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva općine Bosanski Novi ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Kako stoji u optužnici, u napadu srpskih snaga na naselja Donji i Gornji Agići, Crnu Rijeku, Suhaču, Hoziće, Blagaj, Aliće i Ekiće bošnjačko stanovništvo je ubijano, muškarci su odvođeni na stadion “Mlakve” i u Vatrogasni dom u Bosanskom Novom, a uništeni su i objekti.

U optužnici se navodi da su optuženi, zajedno sa drugim osobama, 22. juna 1992., a nakon dogovora na sahrani srpskom vojniku, otišli kućama i uzeli oružje, te se nakon okupljanja u Maslovarama, traktorima i pješice uputili u zaseoke Aliće i Ekiće u namjeri protjerivanja i ubijanja Bošnjaka. Putem su zaustavili traktor i sa njega “skinuli” civila Mensuda Alića, kojeg je potom Ljuban Babić pucnjem iz vatrenog oružja ubio, navedeno je u optužnici.

Po dolasku u zaseoke, kako se dalje navodi, zajedno su istjerivali stanovništvo iz kuća, da bi ih odveli pred kuću Mehe Alića gdje su razdvojili muškarce koje su potom tukli. Prema Tužilaštvu, Mirko Odžić je tu ubio Fadila Ekića, a nakon toga su svi civili u koloni sprovedeni do pravoslavnog groblja u Alićima, gdje su nastavili zlostavljati muškarce pred očima njihovih žena i djece.

Kako tvrdi Tužilaštvo, Milenko Karlica je izdvojio Džemala Alića te ga sa još nekoliko osoba vratio nazad u selo gdje su ga ubili, a po naređenju Karlice, žene i djeca su odvedeni u naselje Urije, gdje su opljačkani. Muškarce zadržane kod pravoslavnog groblja, potom su, kako se navodi, odveli do muslimanskog mezarja u Alićima, gdje je im je Milenko Karlica naredio da kopaju zajedničku grobnicu, a svim pripadnicima naoružane grupe naredio da stanu u streljački stroj i da otpočne paljba, te su na taj način ubili 24 civila.

Tužiteljica Eldina Biuk je najavila saslušanje 40 svjedoka, kao i ulaganje materijalnih dokaza kojima će dokazati postojanje širokog i sistematičnog napada na području Bosanskog Novog. Ona je kazala da će saslušati preživjele žrtve, ali i svjedoke koji su se pokajali i priznali krivnju za učešće u ubistvima.

“Oni će govoriti o svom i učešću optuženih. Kazat će i da su optuženi nakon rata iskopali grobnicu i tijela bacili u rijeku”, rekla je Biuk.

Odbrane su istakle da u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodne riječi i plan dokaza. Damir Alagić i Branko Gudalo, branioci Milenka Babića i Ranka Graba, kazali su da za sada žele samo reći da njihovi branjenici nisu počinili djela iz optužnice.

Optuženi Ratko Goronja je ranije osuđen u Okružnom sudu u Banjaluci na šest godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Novom Gradu. Sud BiH je u junu ove godine osudio Stojana Kenjala, Zorana Kenjala i Dragana Balabana na ukupno 19 godina zatvora nakon što je prihvatio sporazum kojim su priznali krivicu za ubistva, prisilna preseljenja te mučenje Bošnjaka na području opštine Bosanski Novi.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH bit će saslušan na ročištu zakazanom za 7. decembar.

Džana Brkanić