Članak

Baotić: Tužilaštvo zatražilo osuđujuću presudu

15. Novembra 2016.16:56
U završnoj riječi Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu Mati Baotiću za zločin počinjen na području Orašja.

Tužitelj Milanko Kajganić je rekao da je Tužilaštvo dokazalo da je Baotić počinio silovanja Marije Tunde-Benković te zaštićenih svjedokinja S-4 i S-5, kao i da je učestvovao u maltretiranju zatvorenika u školi u Donjoj Mahali.

Tužilaštvo smatra da je oštećena Marija Tunde-Benković o svim dešavanjima koja su navedena u optužnici ispričala jasno i na koncizan način, te da su njen iskaz potkrijepili drugi svjedoci Tužilaštva.

O uticaju silovanja kroz koje je prošla svjedokinja te posljedicama po njen brak i psihu, kako je istaknuto, govorili su sama oštećena, njen muž Marko Benković, kao i vještakinja Alma Bravo-Mehmedbašić.

Tužitelj je kazao da je zaštićena svjedokinja S-5 prepoznala optuženog Baotića kao osobu koja ju je silovala.

“Sve što joj se dešavalo pričala je svjedoku S-3, koji je također na ovom suđenju potvrdio navode oštećene S-5, te ispričao kako su mu, dan prije nego što je trebao svjedočiti pred Sudom BiH, na vrata dolazila lica koja su od njega zahtijevala da ne svjedoči. To je i razlog zašto je tražio mjere zaštite”, rekao je Kajganić.

Zaštićena svjedokinja S-4, kako je naveo tužitelj, također je prepoznala optuženog Baotića kao osobu koja ju je silovala.

Optužnica tereti Baotića kao nekadašnjeg komandira Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije i kao upravnika logora smještenog u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali.

Tužilaštvo je ocijenilo da pokušaji dokazivanja alibija optuženog za period iz optužnice nisu uspjeli. Kajganić je napomenuo da postoje dokumenti koje je potpisivao Baotić u tom periodu.

Kajganić je kazao da su svi svjedoci Tužilaštva govorili o postojanju sobe u školi u Donjoj Mahali u kojoj su zatvorenici tučeni.

Podsjetio je na svjedoka Jovana Cvijanovića, koji je ispričao kako ga je optuženi udarao lancem kojim je udarao i Peru Božića zvanog Pera Poštar, o kojem su mnogi svjedočili kako su ga vidjeli povrijeđenog i pretučenog.

Zaštićeni svjedok S-2 je također govorio o svom boravku u Donjoj Mahali, gdje je tučen, kao i Jovo Jovanović, koji je rekao da ga je u zatočeništvu Baotić udarao sam ili s drugim osobama.

Završna riječ Odbrane zakazana je za 21. novembar.

Srđan Kureljušić