Članak

Tepić i ostali: S djecom zatvorena u školu

14. Novembra 2016.16:08
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da je nju i njeno dvoje maloljetne djece Duško Vujičić odvezao u školu, gdje je zatekla još zatvorenika, uglavnom bošnjačke nacionalnosti.

Svjedokinja KV-3 je ispričala da su joj u julu 1992. pred kuću došle dvije uniformisane osobe i pitale za njenog muža.

“Tada nisam znala, ali kasnije sam saznala da su to bili Ljubo Petrušić i Vujičić Duško Dule. (…) Kad je došao muž iz mlina, meni su rekli da uđem s djecom u kuću, a njega su odveli u kuću njegovog brata”, izjavila je KV-3.

Ona je posvjedočila da je nakon nekog vremena otišla da vidi šta se dešava s njenim mužem i tada ga je ugledala kako, s rukama na leđima, ide niz stepenice ispred Vujičića i Petrušića.

“Rekao je: ‘Evo i na mene neko slagao.’ Potom je preskočio ogradu i pobjegao, a za njim je potrčao Vujičić. Čula sam ga da puca. Kada se vratio, pitala sam ga: ‘Nije valjda da si mi ga ubio?’ Rekao je: ‘Jesam, eno ti ga, zapali mu svijeću”, prisjetila se svjedokinja.

KV-3 je kazala da ju je Vujičić potom ugarao u auto s njeno dvoje male djece, a s njima i komšiju Mirsada, te da su odvezeni u školu u Kotor-Varoš.

Ona je dodala da je poslije čula da je Vujičić rekao njihovim komšijama da traže njenog muža u šumi i kažu mu da se preda ili da će mu strijeljati ženu i djecu.

“Pred školom je Vujičić prislonio pištolj komšiji Mirsadu na glavu, a Petrušić mu ga je sklonio. (…) Mene su smjestili u svlačionicu sa deset do 15 muškaraca. Vidjela sam da ima našeg svijeta i u sali, uglavnom Bošnjaka”, ispričala je KV-3.

Svjedokinja je navela da je Vujičić dolazio i prijetio joj u školi, te da ju je ubo letvom u vrat. Istom letvom je udarao zatvorenike po glavi. Napomenula je da su muškarci iz svlačionice izvođeni, te da je njen komšija Mirsad pretučen dva puta.

KV-3 je s djecom ostala jednu noć u školi, a u oktobru 1992. konvojem je izašla iz Kotor-Varoši.

Ona tokom svjedočenja nije pojasnila kakva je bila sudbina njenog supruga, niti je to traženo od nje.

Dušku Vujičiću, Savi Tepiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću i Iliji Kurušiću sudi se za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim postupanjima prema Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir Policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Na ovom ročištu iskaz je dala i svjedokinja Radojka Hrnjez, koja je kazala da je u junu 1992. kroz prozor stana vidjela svjedokinju KV-5 kako govori nekome da ide i vidi gdje joj je suprug.

“Muža joj više nisam vidjela, a ona je kroz par dana došla u dvorište i pitala da li ja znam gdje je sahranjen. Kazala sam da ja ne znam i da me ne pita to. Kasnije sam otišla za Crnu Goru”, navela je Hrnjez.

Tužiteljica Ozrenka Nešković je rekla da je ova svjedokinja pozvana u vezi sa svjedočenjem KV-5 od 29. augusta ove godine.

Suđenje se nastavlja 12. decembra.

Džana Brkanić