Članak

Nanić i ostali: Udarac vojnom cipelom u lice

14. Novembra 2016.16:57
Na suđenju osmorici optuženih za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene na području Bužima, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je zlostavljan i tučen nakon zarobljavanja 1995. godine.

Ismet Bosnić je 21. januara 1995. zarobljen na lokalitetu Kozija glava (općina Velika Kladuša) kao pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB). Kako je naveo, u jednoj kući su ga ispitivali, a zatim su mu skinuli odjeću i čitavu noć ga polijevali hladnom vodom.

Ujutro je, kako je izjavio, po njega došao policajac Salkić i autom ga odvezao u zatvor u Bužim. U tom zatvoru je odmah dobio batine i ubačen je u sobu, u kojoj je zatekao zarobljenike. Kazao je da je upravnik tog zatvora bila osoba pod nadimkom Medica.

“Mene su tukli. Tukao me Salkić, Vahid, Hasan. Njihova imena sam saznao preko drugih, čuo sam. Jedne noći bio je taj njihov takozvani ‘bužimski dreš’. Prvo nas izvedu vani, poreda se vojna policija i ti moraš proći između njih. Oni dižu šake, palice pripremljene, i udaraju te, a pasti ne smiješ. Mene su izbubali. Najviše me je tukao Vahid. Kada sam pao od batina, on me je udario vojnom cipelom u desnu stranu lica”, prisjetio se svjedok.

U martu 1995. godine, rekao je, dva puta je tučen u “bužimskom drešu”. Svi su tukli, naveo je, ali je policajca Vahida najbolje zapamtio. Kazao je da je zadobio prelom lijeve šake jer je neko od policajaca bacio betonski blok. Od posljedica “dreša”, dodao je, dobio je i povrede na glavi, te mu je rebro nepravilno zaraslo.

“Nakon ‘dreša’ i zadobijenih povreda sam vraćen u sobu. Oni govore ujutro, ko je za sanitet da se javi. Kako ću se javiti?! Odeš tamo, ima njihovih koji leže, i oni te tamo maltretiraju. Nisam se smio javiti. Kako da se javim pa da opet dobijem”, rekao je Bosnić.

Skupa sa Zijadom Nanićem, Esadom Kudelićem, Vahidom Bajraktarevićem, Senadom Salkićem, Nedžadom Bapićem te Samirom i Huseinom Isakovićem, Mustafiću se sudi za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Suđenje će se nastaviti 21. novembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija