Članak

Karagić: Premlaćivanje palicama i motikama

14. Novembra 2016.13:18
Na suđenju za zločine počinjene u Doboju, svjedok Državnog tužilaštva je rekao kako je u zatvoru Spreča udaran palicama i motikama.

Hasib Muratović, penzionisani policajac, ispričao je da je Grapska kod Doboja bila blokirana i napadnuta 10. maja 1992. godine, te da je sa ostalim mještanima prebačen u vojne hangare u Barama, gdje su ostali 11 dana. Zatim su, kako je kazao svjedok, u tri vozila, prebačeni u zatvor u Spreču, te im je naređeno da u vozilima legnu na pod.

“Kada smo dovezeni, dočekali su nas dobrovoljci iz Knina. Nosili su specifične rukavice i imali su krajiški naglasak. Pitali su nas ko smo, a kad smo odgovorili da smo Grapčani, naredili su nam da se skidamo. Nisam se htio skidati, ali sam odveden u zatvor”, izjavio je svjedok.

U zatvoru je svjedok zatekao ošišane i pretučene ljude, a na zidovima, kako je rekao, mogla se vidjeti pokapana krv. Našao je tu, kako je kazao, i Avdu Kurtovića. Na upit tužioca da li su ih u zatvoru tukli, svjedok je odgovorio potvrdno.

“Dođe vojska, izudaraju ljude. Dobio sam po leđima motika i palica. Kada me udari palica, to je kao da mi je dao cigaru da zapalim. Bio sam policajac, znam šta je palica. Ali kada vas motikom udari… Zbog toga imam problema sa zglobovima i prstima”, naveo je svjedok te dodao da su “oni sa crvenim beretkama” najviše dolazili.

Na pitanje da li poznaje optuženog Slobodana Karagića, svjedok je odgovorio da ga ne zna iako su neki spominjali izvjesnog Karagu.

Tužilaštvo je zatim pročitalo dio iskaza iz istrage u kojem je svjedok spomenuo da su Jorga, izvjesni Riki i Karaga zajedno došli, te da mu je bilo čudno zašto ga je Jorga pitao kako se zove kada ga je poznavao. Neke ljude su tada, stoji u iskazu, izveli iz ćelije, a Jorga je rekao Avdi Kurtoviću da pruži ruku svjedoku.

Muratović je kazao da se sjeća tog događaja, te da su u prostoriju ušle tri osobe, od kojih je poznavao Jorgu, a da se kasnije u ćeliji pričalo da je među njima i izvjesni Karaga.

Karagića optužnica tereti za učešće u napadima na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Doboja od proljeća do jeseni 1992. godine. Kao nekadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice “Crvene beretke”, na teret su mu stavljena ubistva, oduzimanja slobode, silovanja i krađa imovine.

Na upit Odbrane, svjedok je, opisujući Rikija, naveo da je imao specifičnu gornju usnu te da su, koliko se sjeća, on i osoba za koju su rekli da je Karaga bili u vojnim uniformama i da ništa nisu govorili.

“Ja tog čovjeka ne znam. Da li su godine učinile svoje, ne znam…”, odgovorio je svjedok na pitanje je li Karaga osoba iz sudnice.

Nakon ovog, iskaz je dao još jedan svjedok Tužilaštva, ali za vrijeme njegovog svjedočenja javnost je isključena iz sudnice zbog opasnosti da bi se moglo otkriti ime zaštićenog svjedoka K-1.

Prema službenom rasporedu, suđenje se nastavlja 28. novembra.

 

Haris Rovčanin