Članak

Akeljić i ostali: Optuženi prenosio naredbe bezbjednjaka

14. Novembra 2016.15:55
Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da su pripadnici Vojne policije dobijali zadatke od dežurnog operativnog, te da je tu funkciju često obavljao optuženi Minet Akeljić a da nije bio komandir bataljona, kao što se to navodi u optužnici.

Nihad Mandić je svjedočenje nastavio u prisustvu pravnog savjetnika, pojasnivši da je Minet nekad bio na funkciji dežurnog operativnog jer je bio ranjen i nije mogao da ide na zadatke i liniju. Međutim, svjedok je dodao da su i drugi policajci bili dežurni.

Naredbe dežurnom operativnom, kako je pojasnio svjedok, izdavao je bezbjednjak. Mandić, koji je i sam bio vojni policajac, rekao je da su svi optuženi bili u “Crnoj kući”, kao i zarobljenici hrvatske nacionalnosti, među kojima trojica tinejdžera, Goran Strukar i dvije ženske osobe.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok Mandić je kazao da lično nije poznavao zarobljenika Gorana Strukara, ali da je za njega čuo da je ubio i zapalio čovjeka.

“Ne sjećam se baš najbolje, ali mislim da se taj čovjek prezivao Husić. O tome sam čuo”, izjavio je svjedok, dodavši da Šaban Haskić nije imao ni palicu ni pištolj dok je bio u “Crnoj kući”.

Osim Akeljića i Haskića, za zločin počinjen u Vitezu optuženi su Senad Bilal, Hazim Patković i Šemsudin Đelilović. Prema optužnici, oni su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić je bio komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije BiH (ABiH), a Haskić, Bilal, Patković i Đelilović pripadnici ove jedinice. Oni su, kako smatra Tužilaštvo BiH, psihički i fizički zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Suđenje se nastavlja 21. novembra.

Dragana Erjavec