Članak

Josipović i ostali: Leševi u Konjević Polju

8. Novembra 2016.14:42
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je u Konjević Polju u julu 1995. godine vidio leševe ubijenih zarobljenika, te da je njemu naređeno da pomogne tokom utovara.

Goran Ostojić je svjedočio da je u julu 1995. bio policajac u Bratuncu te da je, zajedno s još dvojicom kolega, upućen na punkt u Konjević Polju. Dodao je da su u Konjević Polje otišli 9. ili 10. jula te ostali do 19. jula 1995. godine, pojasnivši da je njihov zadatak bio da vrše kontrolu saobraćaja i promet robe.

U tom periodu svjedok je, kako je ispričao, primijetio čovjeka koji je sa stepeništa pucao u magacin gdje su bili zarobljenici.

“Ja ga imenom i prezimenom ne znam. Bio je u sivomaslinastoj uniformi, imao čizme na nogama”, opisao je svjedok, dodavši da je ta osoba bila jače tjelesne građe. Svjedok se prisjetio da zarobljenike niko nije obezbjeđivao, te da su oni sami bili u magacinu.

Ostojić je kazao da je vidio leševe kada su došli ljudi iz Civilne zaštite da ih pokupe.

“Prošlo je sigurno dva sata dok su došli sa žutim bagerom i žutim kamionom”, izjavio je svjedok.

Ostojić je rekao da je pokušao izbjeći da utovara leševe, ali da mu je Vojislav Tokanović, koji je bio starješina u Centru javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, naredio da pomogne.

“Ja sam morao prići… Da li samo jedno ili dva tijela, pokušao sam tim ljudima pomoći”, kazao je svjedok, dodavši da su leševi odvezeni žutim kamionom u pravcu Zvornika.

Ostojić je rekao da je, prema njegovoj procjeni, bilo od deset do 15 tijela. Dodao je da je on stekao utisak da je čovjek koji je pucao u zarobljene ljude bio pod dejstvom alkohola. Pojasnio je da on nikoga nije obavijestio o onome što je vidio, jer je to nadležnost vojne policije.

Ostojić je svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, koji su optuženi za genocid u Srebrenici.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik CJB-a Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Svjedok je potvrdio da je načelnik policije u Bratuncu bio Josipović, a Tešić zamjenenik komandira u Policijskoj stanici Bratunac.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. novembar.

Albina Sorguč