Članak

Marjanović i drugi: Odbrana uložila materijalne dokaze

3. Novembra 2016.15:17
Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene na području Teslića, Odbrana prvooptuženog Dragana Marjanovića uložila je materijalne dokaze.

Među uloženim dokazima su i podaci o osobama bošnjačke nacionalnosti koje su smrtno stradale na području općine Teslić u prvoj polovini 1992. godine, a koji se, prema riječima Odbrane, ne slažu sa podacima “iz optužnice za oštećene”, niti se slaže vrijeme smrti za pojedine osobe.

Odbrana je istakla i da se neki dokazi odnose na pritisak na pravosudne organe općine Teslić da se pritvorene “Miće” puste iz pritvora.

Tužilaštvo je uložilo prigovor relevantnosti, dok se ostale Odbrane nisu mogle izjasniti o uloženim dokazima.

Marjanoviću se, sa Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem, sudi da su 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i u obližnjem zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje i ubili ih.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Suđenje će se nastaviti 17. novembra.

Lamija Grebo